Élő Nagyvilág

Hátrahagyhatják az oroszok a zaporizzsjai atomerőművet, Novák Katalin Kárpátalájra utazott

MTI/Bruzák Noémi
MTI/Bruzák Noémi
Az orosz-ukrán háború legfrissebb fejleményei a 24.hu-n.

Több mint két tucat ukrán katona került kórházban buszbaleset miatt

Kórházba került egy sor ukrán egy észt katona, miután a buszuk kamionnal ütközött Lettországban – jelentette vasárnap az ERR észt közszolgálati műsorszolgáltató.

A Tallinnból Rigába tartó autóbuszt az észt hadsereg bérelte. A sofőr életét vesztette a szombat esti balesetben. Azt nem közölték, hogy az ukrán katonák miért voltak Lettországban.

A lett közszolgálati műsorszolgáltató szerint a baleset egyike volt azoknak, amelyek a szombati erős havazás és jég miatt történtek.

(Al Jazeera)

Hátrahagyhatják az oroszok a zaporizzsjai atomerőművet

Az ukrán állami atomenergia-cég vezetője vasárnap azt mondta, a jelek szerint az orosz erők a zaporizzsjai atomerő elhagyására készülhetnek.

Egy ilyen lépés jelentős harctéri változást jelentene a részben megszállt régióban, ahol a frontvonal hónapok óta alig mozdult el. Az erőmű körüli ismételt ágyúzások ugyanakkor újra atomkatasztrófától való félelmet váltottak ki.

Petro Kotin, az Energoatom vezetője az ukrán állami tévében arról beszélt, hogy nagyon sok hír jelent meg az orosz médiában az atomerőmű esetleges kiürítéséről, és arról, hogy azt át kellene adni a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek (NAÜ).

Az embernek az a benyomása, hogy majd összepakolják a csomagjaikat, és mindent ellopnak, amit csak lehet

– kommentálta a hírt a tisztviselő.

Arra a kérdésre, hogy nem túl korai-e az atomerőmű elhagyásáról beszélni, Kotin a televízióban azt mondta:

Túl korai. Ezt most nem látjuk, de készülődnek.

(Reuters / The Guardian)

Novák a kárpátaljai magyar közösségnek: Lélekben itt vagyunk 15 millióan

A kárpátaljai magyarság központjának tekintett Beregszászon, a helyi református gyülekezetben vette kezdetét Novák Katalin vasárnapi programja, ahol adventi istentiszteleten vesz részt, számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó.

A kárpátaljai magyar közösség tagjainak azt üzente:

lélekben itt vagyunk 15 millióan, akik együtt érzünk a bajbajutottakkal. Még a háború sem képes lerombolni a szeretet.

Bruzák Noémi / MTI

Jelezte, a béke hírnökeként érkezett és számára ajándék, hogy a sokat szenvedett Kárpátalján gyújthatja meg vasárnap késő délután az első adventi gyertyát.

Az ünnepi istentisztelet után a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolára vezet az útja. Itt egy sor megbeszélés és találkozó következik, ami után Csepére látogat. Novák Katalin kárpátaljai programja az első adventi gyertya meggyújtásával fejeződik vasárnap délután a beregszászi főiskola előtti téren.

Az oroszok szerint legalább száz külföldi zsoldost öltek meg egyetlen légicsapással

Mintegy száz külföldi „zsoldos” vesztette életét és hat páncélozott jármű semmisült meg, amikor az orosz légierő a donyecki régióban található Csasziv Jar település közelében precíziós csapást mért az ukrajnai idegenlégió ideiglenes állomáshelyére – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint az ukrán fegyveres erők vesztesége meghiúsult támadások és ellentámadások során Kupjanszk irányában mintegy harminc katona és két kisteherautó, Liman irányában több mint ötven halott és sebesült, három páncélozott harcjármű és négy speciális jármű, Donyeck környékén mintegy hetven katona, két harckocsi, két páncélozott harcjármű és öt kisteherautó, a donyecki régió déli részén pedig mintegy hatvan katona, egy gyalogsági harcjármű, két páncélozott harcjármű, két kétéltű páncélozott szállító jármű és öt gépkocsi volt.

Virginie Nguyen Hoang / Hans Lucas / AFP Egy Z betű és egy cirill betűkkel kiírt Oroszország felirat takarja el Nagy-Britannia térképét egy Herszoni területen található iskolában 2022 novemberében.

Az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és tüzérségi erők a hadijelentés értelmében hat ukrán vezetésipontra, 62 lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint 137 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, megsemmisítve egyebek között egy Dnyipro melletti lőszerraktárt, amelyben több mint 100 HIMARS-rakétát és több mint hétezer külföldi gyártmányú nagykaliberű tüzérségi lövedéket tároltak, valamint további négy rakéta- és tüzérségi lőszerraktárt a Zaporizzsja megyei lévő Rozumivka község közelében. Az orosz légvédelem lelőtt két HIMARS-rakétát és egy Excalibur irányított tüzérségi lövedéket.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 333 repülőgépet, 177 helikoptert, 2565 drónt, 390 légvédelmi rakétarendszert, 6848 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 904 sorozatvetőt, 3620 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7381 különleges katonai járművet veszítettek. Az adatokat más forrás nem erősítette meg.

Vasárnap az Oroszország által elcsatolt területek több városából jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást. A donyecki régióban lévő Makijivkában három civil életét vesztette.

(MTI)

Az észt külügyminiszter szerint Oroszország nem gyengült meg kritikusan

Hanno Pevkur észt védelmi miniszter szerint Oroszország nem gyengült meg kritikus mértékben az ukrajnai háború első kilenc hónapja során.

Őszintén és világosan kell fogalmaznunk: az orosz haditengerészet és légierő többé-kevésbé ugyanolyan nagyméretű, mint a háború előtt

– hangsúlyozta Pevkur a dpa német hírügynökségnek berlini látogatásán.

Stefani Reynolds / AFP

Habár az orosz szárazföldi erők jelentős veszteségeket szenvedtek, „inkább hamarabb, mint később”, de vissza fogják állítani az orosz-ukrán háború február 24-i megindítása előtti méretüket, vagy akár még nagyobbat is – emelte ki a tárcavezető. Pevkur szerint Moszkva tanulni fog ukrajnai katonai tapasztalataiból.

Semmi okunk azt hinni, hogy az Oroszországból érkező fenyegetés csökkent volna vagy a NATO-t célzó fenyegetés csökkent volna

– mondta a politikus.

A miniszter kifejtette: Észtország tervei szerint jövőre a bruttó hazai termék (GDP) 2,84 százalékát fordítja védelmi kiadásokra, 2024-ben pedig ez az arány 3,2 százalékra nőhet, amely jóval magasabb a NATO 2 százalékos elvárásánál.

Tallin eddig az ország GDP-jének mintegy 1 százalékát fordította az ukrán hadsereg támogatására – emelte ki Hanno Pevkur, aki ugyanakkor figyelmeztetett a nyugati országok „háborús fáradtságának” veszélyére is.

Moszkva pontosan ezt akarja elérni. Oroszország készen áll sokkal hosszabb ideig szenvedni

– tette hozzá az észt védelmi miniszter.

(MTI)

Hatezren léptek be szombaton Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 5857-en léptek be szombaton Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4253-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 244 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ezen időtartamon belül fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Az ORFK tájékoztatása szerint vonattal 160 ember, köztük 60 gyermek érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon azt közölte, hogy a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

Folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival – írták.

(MTI)

NATO-főtitkár: Döntő jelentőségű, hogy Németország támogatja Ukrajnát

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár döntő jelentőségűnek nevezte Németország Ukrajnának nyújtott támogatását az orosz támadás elleni ukrán küzdelemben a Die Welt am Sonntag című német vasárnapi lapban megjelent interjújában.

Németország erős támogatása döntő különbséget jelent

– nyilatkozta Stoltenberg.

Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / AFP

Korábban vezető ukrán tisztségviselők számos alkalommal bírálták a német politikai vezetést, mert szerintük Berlin túl lassan biztosított katonai felszerelést Kijevnek, és különösen azért, mert Németország nem volt hajlandó nehézfegyverzetet szállítani Ukrajnának.

A keddi bukaresti NATO-külügyminiszteri találkozó előtt két nappal Stoltenberg leszögezte, hogy a német fegyverkészletek életeket mentenek Ukrajnában, majd hozzátette: „mindannyiunknak fent kell tartanunk, sőt, növelnünk kell Ukrajna támogatását”.

Németország a többi között korszerű Iris-T légvédelmi rendszert szállított Ukrajnának, az orosz rakéta- és dróntámadások elhárításához. Jövőre Berlin további három ilyen rakétavédelmi rendszert küld Kijevnek.

Stoltenberg rámutatott: Vlagyimir Putyin orosz elnök „egyre növekvő brutalitással” reagál az orosz katonai kudarcokra, példaként említve, hogy az orosz légitámadások a tél beállta előtt az ukrán energetikai infrastruktúrát célozzák.

Putyin a téli időjárást is fegyverként igyekszik használni, de nem fog sikerrel járni

– fogalmazott a NATO főtitkára.

(MTI)

Kárpátalján van már Novák Katalin

A TV21 Ungvár felvételei alapján megérkezett Novák Katalin Kárpátaljára, szúrta ki a Telex.

A tévé Facebookon közzétett posztjából túl sok minden nem derült ki, a köztársasági elnök egy autóból kiszállva besétált egy épületbe.

Mint ismert, Novák szombaton Kijevben járt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívására, ahol elmondta, a szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik