Tudomány

Ez a legimádnivalóbb fényképező a világon

Az újrahasznosított papírból összehajtogatható fényképező a camera obscura elve szerint működik, ilyen filtere az Instagramnak sincs, és iszonyatosan jó a dizájnja. Mindez elérhető áron.

Két nap alatt már több, mint a kért összeg felét összegyűjtötte a Viddy, ami egy olcsó, a camera obscura elvén működő csináld magad kamera.

A Viddy egy kartonpapírból készült készlet (kit), amiből bárki 30 perc alatt összerakhatja a saját őskori fényképezőgépét mindenféle segédanyag nélkül – egy kis ragasztó kivételével. A kamera a hagyományos 36mm-es film mellett a nagyobb, közepes formátumú filmekre is képes képet rögzíteni.

A Viddy nem lencsét használ a tárgyak leképzéséhez, hanem egy apró lyukat, az ezen keresztül beáramló fény állítja elő a képet a tárgylemezen.Ez a camera obscura, aminek működési elvét már a 10. században leírták arab tudósok, bár ők természetesen még nem tudták rögzíteni a képet, csupán előállítani azt, pl. egy elsötétített szoba falán. A camera obscura képe természetesen fejjel lefelé volt látható. Az ilyen módon készített képek exponálási ideje egyébként jóval nagyobb, mint a hagyományos fényképezőgépeké, ezért az exponálás kézzel kapcsolható ki/be. A záridő pontos kiszámításához egy mobil applikáció nyújt segítséget.

Az angol fejlesztőkből álló, londoni székhelyű csapat készüléke a Kickstarteren 30 fontba kerül (a nemzetközi szállítás plusz 12 font), és nemcsak végfelhasználóknak szánják, hanem az oktatásban is jelentős szerepe lehet, ha sikerül gazdaságosan és nagyobb mennyiségben előálltani a kamerákat.

A Viddy piros, fekete, zöld és kék színben lesz elérhető, újrahasznosított kartonból készül, és a hozzá adott matricákkal lehet egyedivé tenni az előlapját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik