Gazdaság

Újra beindulhat az offshore pénzek visszavándorlása

Ősszel felgyorsulhat az adóparadicsomi pénzek hazautalása,hamarosan ugyanis további bankok is bekapcsolódnak az ügyletek lebonyolításába.

A napilapot a Nemzeti Adó – és Vámhivatal úgy tájékoztatta, hogy az offshore-amnesztia eredményeként április végéig 4,4 milliárd forint tért haza, amelyből 440 millió került az államkasszához. A jogszabály rendelkezései miatt azt nem lehet tudni, hogy ezt az összeget hány üzletember hozta vissza Magyarországra.

A cikk emlékeztetett arra: a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete februárban nevezte meg azt a tíz bankot, amely részt vehet az összegek fogadásában. A szabályok szerint az offshore pénzeket először ezen pénzintézetek valamelyikéhez kell utalni, majd a tíz százalékos adót a bank anonim módon küldi tovább az adóhatósághoz.

A Magyar Nemzet azt írta: lényegesen megemelkedhet az amnesztiaszabályból származó bevétel, hamarosan ugyanis további bankok is bekapcsolódnak az ügyletek lebonyolításába. Az egyik adótanácsadó cég szakértője a lapnak úgy nyilatkozott: az érintettek többsége az év vége felé hozhatja meg a döntését, őszre ugyanis kiderül, milyen adóügyi intézkedéseket vezet be a kormány, megnyújtja-e például az amnesztia időtartamát. Ha a mentességet kínáló passzusok tovább élnek, akkor az államkassza idén nem tesz szert számottevő bevételre ebből, ha viszont az év végén megszűnik, komoly pénzek térhetnek haza – olvasható a cikkben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik