Gazdaság

Irány a 400 forintos euró?

A Magyar Hírlap szerint komolyan számol a gazdasági kormányzat azzal, hogy forintgyengítéssel élénkítse a gazdaságot.

A lap úgy tudja, erről már szakértői előterjesztés is készült a kormánynak. A jövő évi költségvetés tervezetében 1,5 százalékos gazdasági növekedés szerepel, amihez – miként Matolcsy György a költségvetési vitában jelezte – „minden eszközt meg kell ragadni…”. Az exportoffenzíva, a kiviteli boom egyik lehetséges eszköze a hazai fizetőeszköz mesterséges leértékelése. Készült olyan előterjesztés is, amely négyszáz forintos euróval számol – emlékeztet a Magyar Hírlap.

Miután a bruttó hazai termék (GDP) döntő része származik exportból, valószínűleg lökést adna a kivitelnek a gyenge forint, de az érintett kör nagyon szűk: tavaly a vállalkozások mindössze egytizedének volt bevétele exportértékesítésből.

Németh Dávid, az ING Bank vezető elemzője a Magyar Hírlapnak azt mondta: „nem jó a módszer”, miután nemcsak a háztartások és a cégek, hanem maga az állam is „ki van tömve” devizahitellel. Ha drasztikusan veszítene értékéből a forint, jelentősen megugranának a törlesztések. Ráadásul árfolyamgyengítéssel élénkíteni a gazdaságot veszélyes játék, mert az infláció magasabb szinten ragadhat be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik