Belföld

„Egy ideig nem megyek szürkület után az utcára” – interjú Fáber Károllyal

Villáminterjú Fáber Károllyal, a Rendszerváltó Fórum vezetőjével, akire szerdán lőttek rá a nyílt utcán, miután csoportjával épp festékbombás támadásra készült. A kalandot sérülés nélkül megúszó Fáber szerint akár külföldi titkosszolgálatok vagy magyar pártok akciócsoportjai is állhatnak a lövöldözés mögött.

Hogy történt a lövöldözés?

Szerdán hazafelé tartottam az esti szürkületben, mikor a lakásomtól négy-ötszáz méterre egy ezüstszínű szedánból tüzelni kezdtek. A rendőrök három lövésnyomot találtak törzsmagasságban, és egy lövedéket. Ez utóbbit még vizsgálják.

Van tippje (Fotó: MTI)

Van tippje (Fotó: MTI)

Látta az elkövetőket?

Az első lövés hallatán hasra vetettem magam, a szemüvegem is lerepült. Mire felnéztem, az autó már elkanyarodott. De van tippem, hogy kik lehettek.

Nocsak, kik?

A lövöldözés napján a Rendszerváltó Fórum néhány tagjával épp egy ügyvéd tanácsát kértük egy Boráros téri étteremben. Bár az asztalunk körül nem volt senki, a megbeszélés végén odalépett hozzánk egy férfi, fényképeket készített rólunk, és úgy tűnt, mindent hallott a korábbi beszélgetésünkből. Ebből gondoljuk, hogy le is hallgattak. A férfi egyébként meg akart zsarolni.

Mivel?

Azért egyeztettünk az ügyvéddel, mert arra készültünk, hogy az MDF, az MSZP és az SZDSZ plakátjait megdobáljuk festékbombákkal. A minket megfigyelő és lefotózó férfi azt mondta, nyilvánosságra hozza a képeket, ha az MDF plakátjait megrongáljuk. Erről egyébként beszámoltam a rendőröknek is, akik megnézték a környékbeli térfigyelők képeit, és arra a következtetésre jutottak, hogy biztosan nem az lőtt rám, aki lehallgatott.

Ezt mivel magyarázták?

Feltehetően tudják, ki a lehallgató. Szerintük elképzelhető, hogy nem közvetlenül ellenem irányult a támadás, csak fiatalok szórakoztak. Nekem van olyan feltevésem is, hogy egy állambiztonsági akcióba csöppentem, ahogy az sem zárható ki, hogy idegen titkosszolgálatok vagy valamelyik párt akciócsoportja áll minden mögött.

Komoly feltételezések egy olyan gyerekes dologgal szemben, mint a festékbomba-dobálás. Végül is van félnivalójuk a plakáttulajdonosoknak?

A támadás nem rettentett ugyan el, ám az ügyvéd azt tanácsolta, hogy ne kövessünk el bűncselekményt a rongálással, ezért lefújtuk. Pedig már a kellékeket is beszereztük.

És ön fél mindezek után?

Felvetődött, hogy egy időre költözzek el, de úgy döntöttem, hogy maradok. Viszont megfogadtam a rendőrség tanácsát, és egy ideig nem megyek szürkület után az utcára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik