Belföld

Felfüggesztették a sztrájkot

Négy hónap után újraindult az oktatás a legtöbb sztrájkoló francia felsőoktatási intézményben. A tiltakozások központjául szolgáló Sorbonne tanárai és diákjai úgy döntöttek, hogy a június 22-én kezdődő vizsgák miatt felfüggesztik a sztrájkot, ám ennek ellenére fenntartják a kormány reformjával szembeni etikai és technikai aggályokat.

Az oktatás minőségi megőrzésének érdekében indították el Franciaországban a sztrájkot, mivel azonban a kormány nem egyezett bele, hogy a második félévet automatikusan elismerjék a hallgatóknak, a tiltakozások vezetői nem kívánják feláldozni a vizsgák előtt álló diákokat – nyilatkozta Hugues Marchal, a Sorbonne irodalomoktatója az egyik francia közszolgálati tévének.

A sztrájkot február 3-án hirdették meg határozatlan időre a felsőoktatásban oktatók szakszervezetei, miután a kormány nem volt hajlandó visszavonni a 2007 augusztusában elfogadott törvényt.

A törvény kiterjesztette a rektorok hatáskörét, így szabadon
határozhatnak az oktatók kötelező óraszámát illetően, mely feladatkör
korábban az oktatási miniszterhez tartozott. A kormányzat az intézményvezetők hatáskörét azért kívánta kibővíteni, hogy az egyetemeknek lehetőségük nyíljon a magántőke bevonására a
pénzhiánnyal küzdő felsőoktatásba. A tanárok viszont a kutatásra fordítható idő megcsorbításától tartanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik