Élet-Stílus

Tízezer év múlva egy zacskó chips emlékeztet majd ránk

A szarkofág alkotója egy évezredek múlva itt élő civilizációnak szánja emlékül a chipset.

Közel másfél tonnás szarkofág őriz meg egy chipset az utókornak. Hónapokig tartott, míg a @sunday.nobody nevű TikTok felhasználó elkészítette a Cheetos chipset őrző emlékművét, melyet nem teljesen egyértelmű üzenetként kíván küldeni a jövő civilizációi számára.

A Seattle-ben élő alkotó mindent a semmiből épített fel projektjéhez, beleértve a szarkofág öntvényét is. A 950 kilogramm betonból álló sírkövet másfél hónapig hagyta száradni, mielőtt egy feszítővas és kalapács segítségével megformázta a falait, majd az elkészült betontömböket lefestette feketére. Ezek után a műemlék tetejére aranylemezek felhasználásával dombornyomatot készített a chips összetevőiről.

A művész biztos akart lenni alkotásának időtállóságában, így a chipses zacskót gyantába öntötte, drótokkal a szarkofág széleihez erősítette, és végül hermetikusan lezárta az egész szerkezetet. Ennek köszönhetően még a földrengések sem zúzhatják majd össze a chips darabkákat, így azok érintetlenül fennmaradhatnak az utókor számára.

A szarkofágot egy helyi pár kertjében temették el, órákon át tartó ásás és egy traktor segítségével. A friss földkupac tetejére egy emlékmű került, a következő felirattal:

„Történelmi műtárgyat temettek el itt. Ne nyissák fel 10.000 évig. Az eltemetés éve 2022.”

Már csak a sírkő odaszállítása maradt hátra, amely a szarkofág elkészítésének folyamatáról szóló – már 11 millió megtekintésnél járó – videó QR-kódját fogja ábrázolni.

@sunday.nobody

♬ original sound - Sunday Nobody

A projekt 1200 dollárba (közel félmillió forint) került, amit a hétköznapokban animátorként dolgozó férfi a saját megtakarításaiból fedezett. Két évébe telt, míg ennyi pénzt félre tudott tenni, hogy végül mindent szerszámokra és művészeti eszközökre költsön, miután állítása szerint semmi más nem teszi boldoggá – nem vágyik sem ruhákra, sem szép autókra.

A tiktokker alkotása nagy sikert aratott a közösségi médiában, a 28 éves férfi azonban mégsem elégedett. „Amint megosztom a művészetemet az online térben, az már többé nem az enyém.” Mindemellett az Insidernek nyilatkozó, neve elhallgatását kérő férfi izgalmasnak tartja, ahogyan a különböző műalkotások életre kelnek az interneten, és mindenki a saját interpretációja szerint tovább éltetheti azokat.

A kommentelők azon viccelődtek, hogy „talán ez a legjobb módja annak, hogy leírjuk a generációnkat”, valamint, hogy az évezredekkel későbbi történelemórákon már csak úgy fogják említeni a chips-szarkofágot, mint „a zacskó, ami egy nap majd háborút fog kirobbantani”, de az alkotó kedvenc kommentje a következő volt:

Vagy azt fogják hinni, hogy imádtuk a Hot Cheetost, vagy azt, hogy a chips elpusztított minket. Akárhogy is, igazuk lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik