Belföld

Arcfelismerő rendszereket és drónokat vetnének be a hazai börtönökben

MTVA/Bizományosi: Róka László
MTVA/Bizományosi: Róka László

Egy törvénymódosítási javaslat megteremtené a lehetőséget arra, hogy magyar börtönökben is alkalmazzanak arcképfelismerő rendszereket vagy akár drónokat is megfigyelési célból, vette észre a Telex. Mindezt azzal indokolják a törvényalkotók, hogy

az automatikus, folyamatos, azonnali személyazonosítás a bv. intézet területén tartózkodó személyek életének, testi épségének megóvása, valamint a bv. intézet biztonságának fenntartása, illetve a biztonsági tevékenység hatékonyságának növelése céljából szükséges.

A javaslat szerint az arcképfelismerő rendszer útján történő automatikus személyazonosítás elősegíti a fogvatartottak mozgásának és tevékenységének ellenőrzését, a börtönökben  megvalósuló jogsértések elkövetőjének azonosítását, és a bekövetkezett „rendkívüli események” hatékonyabb felszámolását.

A törvénymódosítás lehetőséget biztosítana „a pilóta nélküli állami légijárművek alkalmazására” is, amik

kiválóan alkalmasak arra, hogy elektronikus megfigyelési eszközök felhelyezésével támogassák az őrzés hatékonyságát, támogatva ezzel a bv. intézetek biztonsági rendszerét a szökés megakadályozása vagy rendkívüli esemény felszámolása esetére.

A cikk szerint a javaslatból az is kiderül, hogy az eddigi havi legfeljebb 24 óra helyett 32 óra fizetetlen munkát követelhetnek a fogvatartottaktól, mert a fogvatartotti létszám növekedéséből eredő többletfeladatok szükségessé teszik a díjazás nélküli munkavégzés egy hónapra eső időtartamának a növelését. Emellett változás lehet abban is, hogy az elítéltek írásbeli nyilatkozattal lemondhatnak a büntetés-végrehajtási intézet által nyújtott étkezésről vagy élelmiszerről. Ezt azért vezetnék be, mert mind mennyiségében, mind értékében magas az az élelmiszer, amit az elítéltek nem fogyasztanak el, így kidobásra kerül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik