Nagyvilág

Tovább dagad a brit belügyminiszter levélbotránya

iktor Szymanowicz / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
iktor Szymanowicz / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Suella Braverman brit belügyminiszter hétfőn részletes beszámolót küldött az alsóház belügyi bizottságának a személyét érintő botránnyal összefüggésben. A bizottság elnökéhez, Diana Johnsonhoz intézett levelében azt írta: szeptember 6. és október 19. között hat alkalommal továbbított hivatalos dokumentumokat a kormányzati e-mail címéről saját, jórészt mobiltelefonon használt e-mailjére.

Braverman hangsúlyozta, hogy az iratok egyike sem érintett nemzetbiztonsági, hírszerzési vagy kiberbiztonsági kérdéseket, így a dokumentumok nem jelentettek veszélyt a nemzetbiztonságra. A belügyminiszter hozzátette: a saját e-mailjére továbbított csatolmányok nem tartalmaztak titkos vagy szigorúan titkos besorolású iratokat.

Suella Braverman október 19-én egyszer már lemondott belügyminiszteri tisztségéről, amit azzal indokolt, hogy személyes e-mailjéről küldött át egy hivatalos, még nem publikált szakpolitikai dokumentumot az egyik alsóházi képviselőnek, akinek nem volt betekintési joga az adott bizalmas iratba. Bejelentése nem sokkal előzte meg Liz Truss korábbi konzervatív brit miniszterelnök lemondását, aki nem egész ötven napig bírta ki hivatalában.

Braverman akkor erőteljes bírálatokat is megfogalmazott Liz Truss kormányának politikájával szemben, alig burkoltan számon kérve, hogy az akkori miniszterelnök nem nézett szembe a korábbi pénzügyminiszter által szeptember végén bejelentett, súlyos piaci felfordulással járó adócsökkentési program következményeivel. Levélben azt írta:

a kormány működésének alapja az, hogy vállalják a felelősséget mindazok, akik hibát követnek el.

Noha Braverman az előző kormány tagjaként nem túl sokáig szolgált belügyminiszterként, az új kormányfő, Rishi Sunak visszahelyezte őt a pozíciójába. A miniszterelnököt ezért komoly bírálatok érték a kormányzó Konzervatív Párt frakciójának egyes tagjai részéről. A konzervatív kritikák szerint továbbra is vannak ugyanis nyitott kérdések Braverman szakmai tevékenységével kapcsolatban – például a menekültpolitika egyre nyilvánvalóbb zavarai miatt.

Az MTI szerint éppen hétfőn éleződött ki a vita a délkelet-angliai Manston közelében működő, menedékkérők elszállásolására használt tábor körülményeiről. Sir Roger Gale, a térség egyik alsóházi képviselője hétfői nyilatkozatában a létesítményt túlzsúfoltnak, a táborban uralkodó viszonyokat teljesen elfogadhatatlannak minősítette, különös tekintettel arra, hogy a központban gyerekek is vannak. A jobboldali képviselő szerint nem kizárható, hogy a kialakult helyzetet „szándékosan idézték elő”.

A táborban, amelyet ezerhatszáz ember befogadására terveztek, jelenleg hozzávetőleg négyezren tartózkodnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik