Gazdaság

Csúcsra jutott a svájci frank és az arany

Új történelmi csúcsra erősödött a svájci frank az euróval szemben, az arany euróban számított ára pedig minden korábbinál magasabbra emelkedett.

A befektetési menedéknek számító arany unciánkénti (31,1 gramm) ára azonnali szállításra (spot) 1091,20 euró volt hétfőn dél körül. Ez nagyjából 10 euróval több a május végén beállított 1.081,43 eurós csúcsnál.

Dollárban számítva az arany ára kétheti csúcsot jelentő 1544,14 dollárig emelkedett. A nemesfém árát az euróövezeti válság mellett a bizakodó előrejelzésekre rácáfoló, rossz amerikai foglalkoztatási adatok is felfelé hajtották.

Az arany ára dollárban május 2-án érte el legutóbbi történelmi rekordját 1.575,79 dolláron.

Az euró a svájci frankkal szemben hétfőn kora délutánig folyamatosan gyengült, 14 óra körül az euró 1,1748 frankon állt, ami új mélységi rekord az euró/frank devizapár jegyzésében.

Az ugyancsak befektetési menedékként számon tartott frank az olasz államadósság finanszírozhatósága körüli növekvő bizonytalanság mellett azért is erősödik, mert egy hétfői lapjelentés szerint az uniós vezetők most már elfogadnák, ha Görögország egy új pénzügyi segélyprogram keretében leállna bizonyos kötvényadósságainak törlesztésével, ha ezzel sikerülne fenntartható pályára állítani a görög államadósság-folyamatot.

Az euróövezeti válságot a forint is megszenvedi, hétfőn 14 óra körül a svájci frankot 227,11 forinton jegyezték, ami alig marad el a június 27-én 228,01 forinton beállított történelmi csúcstól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik