Belföld

Euritmiából és buddhizmusból is érettségiznek

Hétfőn a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbelikkel megkezdődnek a tavaszi érettségi vizsgák. Május 4. és június 26. között 137 469 diák maturál.

Az előző évi tavaszi vizsgákhoz képest idén több mint 13 ezer fővel többen, összesen 137 469-en érettségiznek. Ez elsősorban annak tulajdonítható, hogy több mint 12 ezer diák a nyelvi előkészítő évfolyamok 2004-es bevezetésekor ilyen (ötéves) középiskolai képzésbe került, ezért ők korosztályuknál egy évvel később adnak számot tudásukról. A diákok együttesen közel félmillió, pontosan 494 773 vizsgát tesznek le.

Divat lett az előrehozott érettségi

Várhatóan mintegy 89-90 ezer diák szerez most érettségi bizonyítványt. A számadatok különbsége természetesen nem abból adódik, hogy közel 50 ezren megbuknak, hanem abból, hogy egyre többen jelentkeznek egyes vizsgatárgyakból előrehozott érettségire. A középiskolák alacsonyabb évfolyamaira járó diákjai közül több mint 36 ezren ilyen vizsgát tesznek le idén tavasszal. A már érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők több mint 9 ezer kiegészítő vagy ismétlő érettségin vizsgáznak, és több mint 4 ezren élnek a szintemelő megméretés lehetőségével is.

13 ezerrel több vizsgázó (fotó: mti)

13 ezerrel több vizsgázó (fotó: mti)

A 494 773 vizsgából 24 997 emelt szintű, 469 776 pedig középszintű vizsga. A matura 3741 érettségi vizsgabizottság közreműködésével zajlik majd. A diákok választásai alapján ebben a vizsgaidőszakban – az idegen nyelven letett vizsgatárgyakat (például történelem, matematika, biológia, földrajz, fizika valamely idegen nyelven) külön számolva – 191 tárgyból lesz középszintű és 87 tárgyból emelt szintű érettségi. A diákok megmérettethetik magukat például finn, újgörög vagy éppen eszperantó nyelvből, de euritmiából, buddhista vallásból, csillagászatból vagy mikrobiológiából is.

Közel 100 ezren írják a magyart

Az első vizsganapon magyar nyelv és irodalomból középszinten 1179 helyszínen 93 650 vizsgázó, emelt szinten 43 helyszínen 1416 diák tesz írásbeli érettségi vizsgát. Magyar mint idegen nyelvből középszinten 47 helyszínen 88-an, emelt szinten 4 helyszínen 35-en érettségiznek.

A magyar nyelv és irodalom középszintű írásbelije 240 percig tart. A vizsgázóknak két feladatlapot kell megoldaniuk: a szövegértési feladatlapra 60 perc, a szövegalkotási feladatlapra pedig 180 perc áll a rendelkezésükre. A diákok először a szövegértési feladatlapot oldják meg, és csak ennek összegyűjtése után kezdhetik meg a szövegalkotási feladatlap kitöltését. A vizsgázók a szövegértési feladatlapon belül a rendelkezésre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg az egyes feladatok között és a feladatok megoldásának sorrendjét is meghatározhatják.

A szövegértési feladat szövege általában egy esszé, ismeretterjesztő céllal íródott tanulmány, publicisztikai mű egésze vagy részlete. A feladatok megoldása általában a kérdésre adott válasz szöveges kifejtése, esetenként megadott válaszvariációk közötti döntés. Szövegalkotási feladatlap esetében a vizsgázó három eltérő típusú, műfajú és témájú szövegalkotási feladatból választ egyet. A diákok által választott feladat megoldásának elvárható terjedelme 500-1500 szó.

Helyesírási szótár használható

A magyar nyelv és irodalom vizsgatárgy emelt szintű írásbeli vizsgája 240 perces. Az írásbeli vizsga nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három különböző szövegalkotási feladatból tevődik össze. Az érettségizők a rendelkezésre álló időt itt is tetszésük szerint oszthatják meg és a feladatok megoldásának sorrendjét is meghatározhatják. A nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor egy alkotáshoz kapcsolódik. A nyelvi, illetve irodalmi műveltséget vizsgáló kérdések aránya hozzávetőlegesen 40-60 százalék. A három szövegalkotási feladat különböző témáról, adott szempontú és műfajú önálló szöveg alkotását írja elő.

Az írásbeli vizsgafeladatok megoldásakor közép- és emelt szinten is helyesírási szótár használható, ebből vizsgacsoportonként legalább négy példány szükséges. A szótárról a vizsgát szervező intézmény gondoskodik.

Kedden már hivatalos megoldások

A magyar mint idegen nyelv vizsgatárgy írásbeli érettségi vizsgája mindkét szinten négy elkülönülő részből áll: a diákok az “Olvasott szöveg értése”, a “Nyelvhelyesség”, a “Hallott szöveg értése” és az “Íráskészség” feladatsorait oldják meg. A középszintű írásbeli vizsga teljes időtartama 180 perc, az emelt szintűé 240 perc. Mindkét szinten a feladatok megoldása központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

Az OKM honlapjára a korábbi évek gyakorlatának megfelelően a feladatsorok a javítási-értékelési útmutatókkal együtt, a vizsgát követő napon kerülnek fel az oldalra – a reggel 8 órakor kezdődő vizsgák esetében a kérdéses vizsga másnapján reggel 8 órakor, a 14 órakor kezdődő vizsgák esetében az adott vizsgát követő nap 14 órakor. Tehát a magyar teszt hivatalos megoldása kedd reggel nyolckor lesz olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik