Sport

Történelmi győzelem az NHL-ben

Anze Kopitar (anze kopitar, )
Anze Kopitar (anze kopitar, )

A Los Angeles Kings nyerte a tengerentúli profi hokiliga nagydöntőjét, ezzel a csapat fennállása során először emelhette magasba a Stanley Kupát.

A patinás trófea a világ legrégebbi jégkorongos serlege, melyre a Los Angeles Kings drukkerei 45 éve, a csapat 1967-es megalapulása óta álmodnak. Egyszer már közel járt a gárda a Stanley Kupához, azonban a legendás Wayne Gretzkyvel a sorok közt sem sikerült legyűrni a Montréal Canadienst a fináléban, a kanadai együttes örülhetett 1993-ban.

Ezúttal a Kings a briliáns teljesítményt nyújtott a playoffsban, ahová nyugatról csak az utolsó, nyolcadik helyen jutott be. Előbb a tavalyi döntős, alapszakaszgyőztes Vancouver Canucksot, majd a második és harmadik kiemelt St. Louis Bluest és Phoenix Coyotest legyőzve jutott be a gárda a nagydöntőbe, ahol a szintén jobb mérleggel bíró New Jersey Devils volt az ellenfél.

A Stanley Kupáért zajló, az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharcban a Kings elsősorban a kapuban remeklő Jonathan Quicknek, illetve a fontos gólokat szállító Anze Kopitarnak köszönhetően hozta az első két idegenbeli, majd az első hazai mérkőzését, így az is benne volt a pakliban, hogy söpréssel lesz bajnok a csapat. A Devils azonban feltámadt poraiból és egy két mérkőzésből álló sikersorozattal vetett véget a vesszőfutásnak, így magyar idő szerint kedd hajnalban már egyenlítési esélyekkel utazott az Angyalok városába.

A nagydöntő hatodik meccsének elejét nagyon megnyomta a Kings, amely már az első harmadban elhúzott három góllal (mindegyik emberfórból született), a második felvonásban pedig mindössze 90 másodperc kellett a negyedik találathoz. A Devils ugyan szépített, azonban hiába próbálkozott már percekkel a találkozó vége előtt kapuslehozatallal a keleti bajnok, Trevor Lewis bevette az üres kaput, majd Matt Greene mattolta a visszatérő Martin Brodeurt, a Los Angeles 6-1-re nyerte meg a finálé utolsó összecsapását és 4-2-es összesítéssel lett bajnok.

A hatodik meccs összefoglalója:

A Kings sikere nem csak azért történelmi, mert a franchise történetének első Stanley Kupája, hanem azért is, mert a csapat zsinórban tíz idegenbeli találkozót nyert meg ebben a rájátszásban (összességében 12-őt), amely eddig korábban senkinek sem sikerült. Az együttes ráadásul az eddigi „leggyengébb” bajnok, ugyanis a playoffsba bejutó 16 csapatból csak a 13. legjobb mérlege volt, ilyen mélységből pedig korábban senki sem ért fel a csúcsra.

A kapus Quick kapta a rájátszás legértékesebb játékosának (most valuable player, MVP) járó Conn Smythe Trophyt, 16-4-es győzelmi mutatóval zárt, a lövések 94,6 százalékát megfogta, meccsenként mindössze 1,41 gólt kapott és háromszor a rolót is lehúzta. Kopitar lett az első Stanley Kupa-győztes szlovén hokis.

Eredmény – NHL-nagydöntő, 6. mérkőzés
Los Angeles Kings-New Jersey Devils 6-1 (3-0, 1-1., 2-0)
Gólszerzők: Brown (12.), Carter (13., 22.), Lewis (16., 57.), M. Greene (57.), illetve Henrique (39.)

A párharcot 4-2-es összesítéssel a Los Angeles nyerte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik