Belföld

Miskolci lakástűz: szabályos volt a szigetelés?

Megfelelő, szabványos anyagot használt a kivitelező annak a miskolci panelháznak a homlokzati felújításán, amelyben szombat éjszaka tűz pusztított - írta kedden a Borsod Online (Boon).

A ház felújítását a panelprogram keretében a Boon közlése szerint a miskolci székhelyű FK Raszter Építő Zrt. végezte. Farkas László vezérigazgató az internetes portálnak azt mondta: „nem értem, miért gondolja bárki, hogy a szigetelőanyag terjesztette tovább a lángokat, ez olyan szabványos anyag, ami 230 fok hatására nem ég, nem terjeszti a lángot, hanem elolvad, elcsöppen”.

Szemtanúk elmondása alapján 8 méter magas lángoszlop tört ki a lakásból, ahol a tűz keletkezett, szakemberek szerint ezer fok fölötti lehetett ott a hőmérséklet, a födém eldeformálódott a pokoli hő hatására. A feltörő fáklya a kitört ablakon át bejutott más, szomszédos lakásokba, így terjedt tovább a tűz. Ha a szigetelés vitte volna, akkor értelemszerűen a többi lakás is kiég, és leégett volna a teljes homlokzati hőszigetelés – fogalmazott a vezérigazgató.

Miskolcon, az avasi városrész egyik panelházának lakásában szombat este lobbantak fel a lángok, több otthon kiégett, lakhatatlanná vált. Egy 39 éves asszony és 13 éves fia meghalt, a nő 16 éves lányának állapota továbbra is válságos.
Bódi Zoltán, a miskolci tűzoltóság szóvivője a tűzeset után úgy nyilatkozott: az épület külső szigetelőanyaga vélhetően hozzájárult a lángok gyors terjedéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik