Élet-Stílus

Múzeumba küldhetik szorongó betegeiket a terápia részeként a brüsszeli pszichiáterek

Alexander Spatari / Getty Images (illusztráció)
Alexander Spatari / Getty Images (illusztráció)
A módszerrel egyelőre csak kísérleteznek. A „receptre felírt” múzeumjegyekért természetesen nem kell fizetniük a betegeknek.

Egy túra az ősi csatornákban? Találkozás a 16. századi csipkeverés remekműveivel? Ez két olyan terápia, amelyet a depresszióban vagy szorongásban szenvedő, illetve a túl stresszes életet élő brüsszeli lakosok számára kínálnak. Szeptembertől kezdve ugyanis a belga főváros egyik legnagyobb kórházának pszichiáterei „receptre írhatják” a pácienseiknek, hogy a kezelésük részeként látogassanak meg egy-egy múzeumot.

A város kultúráért felelős alpolgármestere, Delphine Houba azzal méltatta az egyelőre csak kísérleti jelleggel bevezetett projektet, hogy ez az első hasonló jellegű kezdeményezés Európában.

A program első célja a kultúrához való hozzáférés megerősítése a lezárás nyomasztó napjai után – nyilatkozta a városvezető az Observernek.

Szeretném, ha mindenki visszatérne a kulturális intézményeinkbe, (…) de tudjuk, hogy a Covid előtt sem volt könnyű kinyitni egy múzeum ajtaját néhány embernek – akik nem érzik magukat otthonosan ilyen környezetben, és nem gondolják, hogy az nekik való lenne egy múzeum. Én tényleg meg akarom mutatni, hogy a kulturális helyszínek mindenkinek szólnak

– fogalmazott, majd azzal folytatta, hogy a projekt második célja, hogy új eszközöket adjanak a pszichiáterek kezébe. Az ötlet egyébként a fiatal politikus szerint Kanadából származik, ahol a montréali Szépművészeti Múzeumot látogathatják meg kezelésük részeként a páciensek.

Brüsszelben a kísérleti projekt hat hónapig tart, és öt olyan múzeum vesz részt benne, amelyek közvetlenül a városi hatóságok ellenőrzése alatt állnak. Ezek közé tartozik a város történelmi múzeuma, egy kortárs művészeti központ, valamint egy divat- és csipkemúzeum.

A betegek emellett felfedezhetik a csatornamúzeumot is, ahol 10 méterrel a föld alatt sétálhatnak a Szajna partján – mivel a folyó városban található szakaszát a 19. században nagyrészt leaszfaltoztak. Vagy felfedezhetik a Manneken Pis, a pisilő fiú szobrához tartozó 1100 darabos ruhagyűjteményt, amely Belgium önironikus humorának szimbólumává vált.

„Bárminek lehet terápiás értéke, ha segít az embereknek jó érzéseket szerezni és kapcsolatba kerülni önmagukkal”

– mondta Dr. Johan Newell, a kísérleti programban részt vevő Brugmann Egyetemi Kórház pszichiátere. Szerinte a terápia múzeumlátogatással való kiegészítése a depresszióban, a szorongásban, az autizmus spektrumzavarokban, a pszichózisban és a bipoláris zavarokban szenvedőknek is segíthet.

A pszichiáter azt is hangsúlyozta, hogy a „receptre felírt” múzeumlátogatás nem kötelező, hanem csak önkéntes jellegű dolog, és nem is önálló terápiás eszköz, hanem csak egy kiegészítőkezelés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik