Szórakozás

Közel 70 oszladozó holttestet tettek bőröndökbe és kukákba, a rendőrségnek akarnak segíteni

Ezzel a kísérlettel a bűnügyi helyszínelők munkáját próbálják segíteni.

Közel 70 halva született malac tetemét tették bőröndökbe és kukákba Ausztráliában. A maradványokat egy világszinten egyedülálló, nagyszabású kísérlet részeként rejtették el – írja a LADbible.

A kutatók azt remélik, hogy a bomlási folyamatok vizsgálatának eredményei segíteni fogják a helyszínelőket a gyilkossági események rekonstrukciójában.

A szakemberek azt mérik, hogy a hőmérséklet- és páratartalom-változás milyen hatással van az elhullott állatok tetemeire, ha szabadon vannak, illetve, ha elzárják azokat. A mikrobiológiai változások mellett a csontok és a test kémiai változásait is megvizsgálják.

De miért pont bőröndökbe és kukába tették a tetemeket?

Erre egyszerű a válasz: a kutatók szerint a bűnügyi esetek többségében a holttesteket hűtőkbe, fagyasztókba, autók csomagtartójába, vagy éppen bőröndökbe, kerekes kukába szokták elrejteni a tettesek.

Ez azért is jó megoldás a bűnözőknek, mert úgy van rejtve a holttest, hogy közben könnyű mozgatni.

Tavaly egy Perth melletti gátba dobott kerekes szemetesben találták meg egy férfi maradványait, néhány héttel ezelőtt pedig két gyerek holttestét fedezték fel két bőröndben Új-Zélandon. Ezek az esetek megerősítik, hogy szükség van ilyen típusú kutatásokra

– mondta el Paola Magni, a Murdoch Egyetem kriminalisztikai oktatója

Ezek az úgynevezett „korlátozott hozzáférésű környezetek” lassíthatják a lebomlási folyamatokat, többek között azért, mert így nehezebben érik el a rovarok a tetemet. Így az orvosszakértők nehezebben tudják megbecsülni a halál beálltát, ami pedig kulcsfontosságú információ lehet egy nyomozásnál.

A rovarok viselkedésének ismerete olyan szélsőséges környezetben, mint a bőrönd vagy a kerekes szemetes, lehetővé teszi számunkra, hogy több információt nyújtsunk a bűnüldöző szerveknek

– tette hozzá Magni.

A kísérlet 2022 elején kezdődött és nyáron fejeződött be, az eredményekről 2023 februárjában számolnak be világ legnagyobb kriminalisztikai konferenciáján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik