Gazdaság

Korrigált a forint, 264 környékén az euró

A portugál segélycsomag menetrendjének lefektetése után az euró erősödött, a forint árfolyama is javult.

A forint árfolyama csütörtökön a portugál pénzügyi segélycsomag hírei és az EKB-kamatemelési kilátások tükrében ingadozó euróárfolyamot követve alakult, kezdeti gyengülés után visszatért az előző délutáni szint közelébe. Az eurót délután négy órakor 263,96 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a szerda délutáni 263,88 forint után.

Csütörtökre virradóra 263,80 környékén ingadozott a jegyzés a nemzetközi kereskedelemben, majd a nap túlnyomó részében az EKB kamatdöntéséig viszonylag stabilan, 264,20 és 264,55 között ingadozott.

A piaci várakozásokba már beárazott 25 bázispontos kamatemelést követően a forint szerény mértékben erősödött, és 264 forint alatti eurójegyzésekig is eljutott.

Elemzők a kamatdöntést követő tájékoztatótól jelzést vártak a kamatemelések folytatódására, ellenkező esetben az euró gyengülését helyezték kilátásba. Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke viszont hangsúlyozta, hogy a mostani kamatemelést nem lenne helyes egy szigorítási szakasz kezdetének tekinteni.

Az euró ezt követően gyengült, 1,4300-as dollárjegyzésről 1,4250-ig, és vele együtt a forint árfolyama is visszatért a nap közben tartott 264,40 körüli sávba.

A portugál segélycsomag menetrendjének lefektetése után az euró ismét erősödött, a forint árfolyama is javult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik