Belföld

A Lungo Drom szerint alkalmatlan a rendőri vezetés

A Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség elnöksége szombaton a romák elleni támadásokkal kapcsolatban megállapította: a rendőri vezetés tehetetlen és alkalmatlan feladatának ellátására - közölte a szervezet.

A közlemény szerint a Lungo Drom elnöksége magyarázatot vár a rendőri vezetéstől arra, hogy “a rendőrség által állítólagosan kiépített védelmi rendszer Kislétán miért nem volt kiépítve”, valamint hogy az elkövetők honnan tudhatták, hogy Kislétán ez a rendszer még nem épült ki.

A fideszes országgyűlési képviselő, Farkas Flórián által vezetett Lungo Drom elnöksége a tájékoztatás szerint tárgyalta és elfogadta szombati ülésén az Új cigánypolitika című programját, amelynek alappillére az arányos felelősségvállalás, a szakszerűség és a számonkérhetőség.

“A program tartalmazza azt is, hogy az eddigi gyakorlattól eltérő szemléletre van szükség, amely nem a gondoskodó, hanem a segítő, motiváló állam szerepét helyezi előtérbe, és perspektívát kínál a cigányság azon részének, amely jelenlegi helyzetén képes és akar változtatni. Ezáltal a magyarországi cigányság nagy része a nemzetgazdaság aktív tagjává, adófizető állampolgárrá válhat” – olvasható a közleményben.

Mint írták, az új típusú cigánypolitika “meghozhatja az áttörést a magyarországi cigányság életében, amely aktív kormányzati szerepvállalásra, a többségi társadalom befogadására, a cigányság integrációs törekvéseire építve hosszú távon kiteljesítheti az integrációs programot, amely magyar modellként az Európai Unió kisebbség- és cigánypolitikájának is modellje lehet”.

Bencze József országos rendőrfőkapitány augusztus 5-én – miután tájékoztatta a megyei roma kisebbségi önkormányzatok vezetőit a romák elleni bűncselekmény-sorozat nyomozásáról – felidézte, hogy a rendőrség februárban “közbiztonsági hálót” hozott létre, amelyben megjelölték a lehetséges veszélyeztetett településeket. Ebben a listában nem volt benne Kisléta, mert nem tartották veszélyeztetett településnek, Tiszalök azonban – ahol egy embert szintén megöltek – igen.

Bencze József bejelentette, hogy az említett hálót kiegészítik, és minden olyan településen, ahol meghatározott arányban romák élnek, a település erre vállalkozó és alkalmas cigány lakosaival közösen éjszakai járőrözéseket szerveznek. Erről már egyezettek a polgárőrséggel is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik