Belföld

Még lehet jelentkezni a felsőoktatásba

Sok fiatal nem lát más alternatívát maga előtt, mint a diplomaszerzést, ezért ha az idén nem sikerült bejutnia álmai képzésére, akkor tovább próbálkozik. Erre nem kell hónapokat várnia: a pótfelvételi eljárással már ősszel elkezdheti a tanulmányait. Ám ha valaki nem tudja kifizetni a költségtérítéses alapképzést, vagy épp már betelt a megcélzott szak, akkor másféle – ingyenes – tanfolyamokat is elvégezhet a kihagyott egy év alatt.

Az idén nem az intézményekhez, hanem az Oktatási Hivatalhoz kell benyújtani a pótjelentkezéseket. Az esetleges felvételi vagy alkalmassági vizsga időpontjáról az adott iskolában kell érdeklődni, mert a jelentkezési időszak rövidsége miatt a felvételizők nem kapnak külön „behívót”. A ponthatárokat augusztus 29-én hozzák nyilvánosságra.

156 alap- és 5 osztatlan képzést, 245 mesterszakot, valamint 52 felsőfokú szakképzést hirdettek meg az idén. Kizárólag a mesterszakok között találunk államilag támogatottakat, olyanok is csábítják a jelentkezőket, amelyeknek az akkreditációs eljárása nemrég fejeződött be – azaz a rendes felvételi időszakban, februárban még „nem voltak készen”.

Tanácsot is kérhetnek

A felsőoktatással és a munkaerőpiaccal kapcsolatos kérdésekben nyújthat segítséget a pályaorientációs szakemberekből álló országos hálózat. Az ingyenes szolgáltatás tavasszal indult el.

Az 50 fősre tervezett tanácsadó hálózat irodái egyénileg – előzetes bejelentkezés nélkül – kereshetők fel. A pályaorientációs szakemberek mindenkit várnak: a pályamódosítókat, pályaelhagyókat éppúgy, mint a karrierjük elején álló diákokat, vagy a sikertelenül felvételiző tanulókat.

A felsőoktatásból kiszorult fiataloknak például több alternatív továbbtanulási lehetőséget vázolnak fel. A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal – amely a programot koordinálja – felhívja a figyelmet: a munkaerőpiacon nemcsak a diploma, de egy piacképes OKJ-s szakma is jó esélyeket teremt, és a minden régióban elérhető pályaorientációs tanácsadók hatékony segítséget nyújtanak a megfelelő tanulási lehetőségek megtalálásában, kiválasztásában.

A tanácsadók személyesen és telefonon, e-mailben vagy chat formájában is várják a megkereséseket. A szakemberek elérhetőségei és személyes profiljai is megtekinthetők az Állami Foglalkoztatási Szolgálat weboldalán vagy az E-pálya honlapon.
többsége, 91 százaléka egy éven belül újra próbálkozik, ha nem veszik fel sehova. Két lehetőségük van: beadhatják a jelentkezésüket pótfelvételire, illetve megpróbálhatnak ősszel egy keresztféléves képzést. Azon jelentkezők fele, akiket nem az első helyre vesznek fel, úgy gondolja, hogy valószínűleg jövőre újra megpróbál bekerülni a leginkább vágyott szakra és intézménybe.

Sanoma Médiaakadémia indul

Szeptember 15-ig lehet jelentkezni a Sanoma Budapest Médiakaadémiára, a médiavállalat újságíró-iskolájának II. évfolyamára. Elsősorban a média iránt érdeklődő friss diplomásokra számít az iskola igazgatója, Balázs-Piri Krisztina. Olyan fiatalokra, akik posztgraduális képzésben szeretnének részt venni, és gyakorlatiasabb ismeretekre vágynak annál, mint amit ma általában a hazai médiaképzés nyújtani tud.

Az előadásokat és a gyakorlati órákat elsősorban a Sanoma Budapest újságírói, szerkesztői és művészeti vezetői tartják, illetve külső, meghívott médiaszakemberek. Az akadémia kétszer három hónapos, összesen 144 tanórát tartalmazó képzést, majd egy egyhónapos – 160 órás – szerkesztőségi gyakorlatot kínál, a tanfolyam elvégzéséről oklevelet ad hallgatóinak.

Az első tanévet 35 hallgató végezte el. Négy kurzus indult: szórakoztató női magazin újságírás, szériőz újságírás, online újságírás és látványesztétikai kurzus. A legjobbnak bizonyult hallgatók külsős munkatársként továbbra is kapcsolatban maradnak a Sanoma Budapest online és offline magazinjaival – így a frissen végzettek közül már a nyár folyamán 10-12-en rendszeresen publikálnak a kiadó lapjainál.

Az iskoláról, a jelentkezés módjáról minden fontos információ megtalálható a Sanoma Médiaakadémia honlapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik