Belföld

Kisléta miatt rendkívüli ülést akar az SZDSZ

A kislétai gyilkosságot követően az Országgyűlés rendkívüli ülésének azonnali összehívását kéri a kormánytól a Szabad Demokraták Szövetsége a romák elleni fegyveres merényletek ügyében - írta a párt közleményében.

Az SZDSZ egyúttal felszólította a rendészeti minisztert, hogy a nyilvánosság és a parlament előtt adjon számot a támadások felderítésére hónapokkal ezelőtt felállított nyomozó csoport munkájáról.

A közlemény szerint a Szabad Demokraták Szövetsége megdöbbenéssel értesült az egy édesanya halálával és egy gyermek súlyos sérülésével végződő kislétai fegyveres támadásról. Felhívják a figyelmet, hogy lassan egy éve zajlanak hasonló merényletek romák ellen, a rendőrség mindeddig egyetlen elkövetőnek sem jutott a nyomára. Úgy fogalmaztak: lehet, hogy a mostani eset nem része a merényletsorozatnak, de a kormánynak és a demokratikus pártoknak azonnal cselekedniük kell Magyarország érdekében.

Az SZDSZ szerint Magyarország az elmúlt időszakban „a rasszista uszításról, a faji alapú erőszakról és a szélsőjobboldal térnyeréséről híresült el világszerte”. A közleményben megjegyzik, a „nyilas szellemiségű Jobbik cigányellenes retorikával ért el sikert az európai parlamenti választáson, a hozzájuk köthető hírportál pedig naponta szólít fel fizikai erőszakra a cigányok ellen, sikerként állítva be az eddigi merényleteket”. Hozzáteszik, hogy az uszító portál annak ellenére üzemel, hogy szerkesztőinek kiléte ismert a hatóságok előtt.

Tragikus folyamat

A közleményben arra is kitérnek, hogy a társadalom egy része közönnyel nézi ezt a tragikus folyamatot, amihez az is hozzájárul, hogy „maga a rendészeti miniszter hitelteleníti el a fizikai erőszaktól sem megriadó szélsőségesek elleni fellépést”. Kijelentik azt is, hogy „a szociális feszültségeket olykor kormányzati szinten is a cigányellenes indulatok szításával próbálják levezetni”, a legnagyobb jobboldali párt pedig a sokadik halálos merénylet után is kétségbe vonja a szervezett erőszak és terror létét.

Az SZDSZ leszögezi, hogy a parlament pártjai és a kormány nem képes közös fellépésre, folytatódik a szélsőjobboldal térnyerése, és jóvátehetetlen folyamatok indulnak el hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

Eredményt vár a Fidesz

A Fidesz elvárja a rendőrségtől, hogy mielőbb eredményt mutasson fel a megdöbbentő kislétai gyilkosság ügyében – közölte Répássy Róbert fideszes országgyűlési képviselő.

A fideszes politikus szerint a gyilkosok felkutatása és megbüntetése nem a parlament, hanem a rendőrség, az ügyészség és a bíróságok feladata.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik