Gazdaság

Csökkent az eladatlan új lakások száma Budapesten

Tavaly 3.000 új lakást adtak el a fővárosban, míg 2.500 társasházi lakás épült.

Tavaly 2.490 lakás épült Budapesten, idén 2.000 átadását tervezik a fejlesztők, az eladatlan új lakások száma 2009-ben 3.800 volt, ez idén januárra 3.100-ra csökkent – közölte az OTP Jelzálogbank az MTI-vel a saját adatbankja alapján.

Tavaly 3.000 új lakást adtak el a fővárosban, míg 2.500 társasházi lakás épült. Amíg a válság előtt egy lakás projekt 30-40 lakást tartalmazott, addig mára a tipikus projekt 15 lakásosra zsugorodott.

Az eladások ösztönzésére több új technikát is alkalmaznak a fejlesztők. Például bérbe adják a lakást egy-két évre, és ha megtetszik a bérlőnek, kedvezményesen vásárolhatja meg azt. A másik vonzerő a szerkezetkész lakás eladása, amit a vevő vagy a beruházó, vagy pedig a saját szakembereivel fejeztet be.

A vásárlás nem fog hamar fellendülni, akkor sem, ha az EU jóváhagyja a kormány által már elkészített támogatásokat. Ennek oka a csekély önerő, amelyet tovább apasztott a végtörlesztés miatti kiköltekezés. A támogatás pedig túl alacsony ahhoz, hogy vásárlásra ösztönözzön – fejeződik be az OTP Jelzálogbank közleménye. .

Ajánlott videó

Olvasói sztorik