Gazdaság

Az uniónak tetszik a tranzakciós adó

No nem a magyar, hanem az uniós, amely egyelőre csak a tervek között szerepel.

Az Európai Parlament (EP) nagy többséggel rábólintott arra a jelentésre, amely támogatja a pénzügyi utalásokra kivetett illeték bevezetését. Az Európai Bizottság javaslata szerint 0,1, illetve 0,01 százalékos teherről lenne szó, tranzakciótól függően.

Azt egyelőre nem részletezték, mely műveleteket mekkora adó sújtana. Nagy valószínűséggel a lakossági pénzmozgásokat nem érintené, csak a jelentősebb összegű, nem ritkán spekulatív célzatú üzleti átutalásokat.

Az uniós tagországok egyelőre megosztottak a Tobin-adó néven is ismert illeték egységes bevezetése kapcsán. Ellenzői azzal érvelnek, hogy a közösség gazdaságai versenyhátrányba kerülhetnek amerikai és ázsiai riválisaikkal szemben.

Az uniós szabályok szerint adóügyben csak egyhangú döntés születhet a tagországok között, ugyanakkor az Európai Parlament azt szorgalmazza, hogy akkor is vezessék be az illetéket, ha egyes tagállamok egyelőre nem vesznek részt a rendszerben.

Mintha itthon lennénk…

A Fidesz EP-képviselője, Pelczné Gáll Ildikó szerint ez az első olyan lépése az európai válságkezelésnek, amelynek hatásai a gyakorlatban is érzékelhetőek lesznek, és amely jelentős bevételhez juttathatja Európa gazdaságát.

A szocialista Tabajdi Csaba megjegyezte: az uniós tranzakciós adó nem az embereket sanyargatja, eltérően a Fidesz-kormány csekkadójától. Bevezetése azért is fontos lenne, hogy az emberek tisztán lássák: Brüsszel nem rájuk, hanem a pénzügyi szektorra helyezi a válság terheit.

Tranzakciós adó made in Hungary

A tranzakciós illetéket a bankoknak kell megfizetniük, a forgalom egy ezrelékére rúg majd, és 130 milliárd forint bevételt vár tőle a kormány. Felmentést kap befizetése alól a Magyar Nemzeti Bank és az Államkincstár.

A magánszemélyeknek saját számláik közötti utalásért nem kell majd illetéket fizetniük, a vállalatok 5 millió forint feletti kifizetéseire viszont kötelezővé teszik majd a banki utalást.

A törvényjavaslat vitáját a héten kezdte meg a parlament.

“Fizessenek a zemberek is!”

A bankszövetség elnökségi tagja szerint a pénzintézetek és az ügyfelek között kellene megosztani a pénzforgalmi illetéket.Gyuris Dániel szerint ha nem ez történik, vagyis a bankokkal fizettetik meg az új közterhet, az alávághat a gazdaságnak.

A bankok még kevesebb hitelt tudnak kínálni a cégeknek, ráadásul ez igazán európai méretekben gondolkozó vállalkozások rövid úton, akár egy hónap alatt külföldre tudják telepíteni pénzforgalmukat.

A bankár az m1 Ma reggel című műsorában arról is beszélt, a hazai bankadó 17-szerese az európai átlagnak, de csaknem 50-szerese lenne, ha a törvényjavaslatot a jelenlegi formábanfogadnák el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik