Belföld

Falus Ferenc kiakadt

Magyarországon eddig 1,7 millióan kaptak az újinfluenza-vírus elleni védőoltásból, a betegségen 50-70 ezren estek át. A tiszti főorvos borzasztónak találja a H1N1-ben elhunyt kismama esetét.

Falus Ferenc, országos tiszti főorvos budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy eddig 15 ember halálát hozzák összefüggésbe az új vírussal, közülük nyolcnál már bebizonyosodott, hogy a vírus okozta szövődményben halt meg. Hét esetben még folyik a vizsgálat.

Gál János, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájának igazgatója a kedd reggel elhunyt kismamával kapcsolatban elmondta, az elvégzett vizsgálatok igazolták szervezetében az új vírust, ami a súlyos tüdőgyulladást, majd a halálát okozó vese- és szívelégtelenséget okozta. Hozzátette: a 21 éves nő hathónapos magzatát sem sikerült megmenteni.

Falus Ferenc úgy fogalmazott, hogy „tűrhetetlen, hogy egy gyógyítható, megelőzhető betegséget nem előzünk meg. Ettől féltünk, hogy egy egészséges fiatalt elveszíthetünk, mert nem védekeztünk.” Hozzátette: „Egyetlen országban sem elfogadható egy kismama halála, ahol van a betegség ellen védőoltás. Borzasztónak találom, ami történt.”

A tiszti főorvos tájékoztatása szerint a Szegeden kezelt kismama állapota kritikus, a győri kórházban fekvőé pedig súlyos, életveszélyes, a Budapesten kezelt 21 hetes anya állapota stabil, de életveszélyes. Őt is géppel kell lélegeztetni. Falus Ferenc tudomása szerint hat várandóst kezelnek intenzív osztályon.

A kismamák és a kétéves gyermekek a kiemelten veszélyes csoportba tartoznak, de ide sorolhatók az asztmások, a szívbetegek, a transzplantáltak és a túlsúlyosak is.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az oltópontokban eddig 20 145-en kaptak térítés ellenében védőoltást. Nem tudni olyan súlyos szövődményről, amit a vakcina váltott volna ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik