Nagyvilág

Amerikai korrupciós vádak miatt lemondott a paraguay-i alelnök

Nathalia Aguilar / MTI/EPA/EFE
Nathalia Aguilar / MTI/EPA/EFE

Hugo Velazquez Moreno paraguayi alelnök pénteken bejelentette, hogy lemond az őt ért korrupciós vádak miatt. Az alelnök a Paraguayba akkreditált amerikai nagykövet, Marc Ostfield bejelentésére reagált, miszerint felkerült az Egyesült Államok korrupciós listájára. A nagykövet ezt azzal indokolta: az amerikai külügyminisztériumnak  bizonyítéka van arra, hogy Moreno egy bizalmasán keresztül több mint 1 millió dollárral próbált megvesztegetni egy közhivatalnokot, hogy leállíttasson egy vizsgálatot, amely veszélyt jelenthetett volna rá és anyagi érdekeltségeire. Az alelnök és megvádolt bizalmasa, valamint családtagjaik nem léphetnek be az Egyesült Államokba.

A paraguayi alelnök a vádakra reagálva azt mondta: tiszta a lelkiismerete, ártatlan, és nem érti, hogy konkrétan miről van szó, mert részletek nem hangzottak el, de ennek ellenére lemond, hogy átlagos polgárként védhesse meg magát a vádakkal szemben, és, hogy pártját megkímélje a következményektől.

Az ügy azért rengeti meg a dél-amerikai ország politikai életét, mert Hugo Velazquez Moreno komoly eséllyel pályázhatott volna a jobboldali Colorado Párt elnökjelöltségére, és indulhatott volna a jövő évi elnökválasztásra.

Az amerikai nagykövet a nyilatkozatában ugyanakkor hangsúlyozta: az esetnek nincs köze a belpolitikához és továbbra is fenn kívánják tartani a két ország közötti együttműködést a korrupció, a terrorizmus és pénzmosás elleni ügyekben – írta az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik