Kultúra

A Mézga család alkotójáról és szolgasorba született gyerekekről forog dokumentumfilm

Pannonia Filmstúdió
Pannonia Filmstúdió

Portréfilm készül a Pityke őrmestert és Dr. Bubót is megalkotó Maros Zoltán animációs rendező munkásságáról, egy szolgasorban nevelkedett erdélyi testvérpárról pedig dokumentumfilm mesél majd, erről döntött júliusi ülésén a Nemzeti Filmintézet, az NFI Televíziós Döntőbizottsága.

Maros Zoltán nevéhez a magyar animáció olyan legendás címei köthetők, mint a Pityke őrmester, a Mézga család, a La Fontaine-mesék, vagy a Dr. Bubó, de a párizsi Gaumont, majd a Disney vezető munkatársaként is dolgozott. Az idén hetvenkét éves alkotó munkásságát mutatja majd be A magyar animáció számkivetettjei című portré-dokumentumfilm, amit Ballai András rendez, és amelynek gyártását 19 milliós forinttal támogatja a Filmintézet.

A másik most támogatott film, a Szolgának születtek a Fülöp testvérekről, Leventéről és Csabáról szól majd, akik gyermekcselédként kezdték az életüket Erdélyben, ahol a szolgaság intézménye ma is elterjedt. A filmet Moharos Attila rendezi a Nemzeti Filmintézet 25 millió forintos támogatásával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik