Belföld

Erősödött az üzbég elnök

Megszilárdították hatalmukat a hét végi üzbegisztáni parlamenti választásokon az Iszlam Karimov elnök körül csoportosuló kormánypárti politikai erők Üzbegisztánban.

A hivatalos adatok szerint a 15 millió szavazó 88 százaléka járult az urnákhoz a vasárnapi voksoláson.

Öt párt képviselői jutnak be a 150 fős alsóházba, de közülük egy sem ellenzéki; kivétel nélkül az Üzbegisztánt 20 éve megszakítás nélkül, vaskézzel irányító – januárban a 72. évébe lépő – Karimov elnök kezdeményezésére jöttek létre.

Tizenöt helyet tartanak fenn a tavaly megalakult Üzbegisztáni Ökológiai Mozgalomnak. A maradék 135 helyből 40 képviselői hely sorsa nem dőlt el a vasárnapi első fordulóban; az érintett választókerületekben második fordulót tartanak.

Nyugati megfigyelők szerint a választás nem volt sem szabad, sem demokratikus. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) mércéje szerint a volt szovjet köztársaságban az 1991-es függetlenné válás óta egyetlen választás sem volt szabad.

Jogvédők szerint az ellenzéket elnyomják, és a média állami ellenőrzés alatt áll Üzbegisztánban.

2005 májusában reflektorfény vetült a 27 millió lakosú közép-ázsiai országra, miután a karhatalom véresen levert egy ellenzéki megmozdulást Andizsán városában. A megtorlásokban hírek szerint több száz ember veszthette életét. Az Európai Unió fegyverszállítási tilalmat vezetett be a muzulmán országgal szemben, de ezt idén október végén feloldották.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik