Belföld

Szegényekkel ebédelt a pápa

Szegényekkel és hajléktalanokkal együtt ebédelt egy római népkonyhán vasárnap XVI. Benedek pápa, aki első ízben hagyta el Vatikánvárost azóta, hogy néhány nappal korábban a karácsonyi misén egy nő elsodorta.

A katolikus egyházfő a Szent Egyed (Sant,Egidio) világi katolikus közösség által a római Trastevere negyedben működtetett népkonyhát kereste fel.

A csütörtöki incidens után Vatikán kilátásba helyezte a XVI. Benedek a védelmét szolgáló intézkedések megszigorítását, bár Federico Lombardi vatikáni szóvivő jelezte, lehetetlen maradéktalan biztonságot szavatolni a rendszeresen hívek ezrei által körülvett pápának; az egyházfő a római népkonyhára mindazonáltal jelentős biztonsági kísérettel érkezett.

XVI. Benedek előzőleg, a vatikáni Szent Péter téren mondott úrangyala (Angelus) imádságban, és a híveket különböző nyelveken üdvözölve szót sem ejtett a csütörtöki incidensről. Az egyházfő külön üdvözölte viszont a vasárnap Madridban rendezett Szent Család ünnep részvevőit, és spanyolul megszólalva a “férfi és nő házasságán alapuló családot” magasztalta. Spanyolországban 2005-ben engedélyezték az egyneműek házasságkötését.

A pápát a csütörtök éjszakai vatikáni misén sodorta el az olasz-svájci állampolgárságú Susanna Maiolo. A nőt sajtójelentések szerint több éve pszichiátriai problémákkal kezeltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik