Tech

Az 5 legjobb futós app, ami örökre megváltoztatja a Sziget-kört

Az elmúlt húsz év alatt a könnyűsúlyú kütyük, mp3-lejátszók és mobiltelefonok alaposan megváltoztatták futási szokásainkat, a Sziget-kör már sosem lesz ugyanaz, mint régen volt. A jelenlegi kínálatból válogattuk ki a legfontosabb futássegítő alkalmazásokat.

Az Apple iPod 2001-es megjelenése, illetve az azt követő mp3-lejátszó áradat változtatta meg először a városi futók szokásait, szinte mindenki (fehér vagy fekete) fülhallgatóval rótta a köröket. Közben megjelentek különböző egyedi eszközök lépésszám vagy a pulzus mérésére, de az igazi áttörés az okostelefonok megjelenésével kövektkezett be, hiszen most már egy készülék tudja kiszolgálni az összes funkciót, amire futás közben szükség lehet: zenehallgatás, navigáció, a mozgás mérése, telefon, idő, stb.

A jelenlegi appok alapfunkcióik között van a megtett út, a sebesség és a magasság pontos rögzítése térképen, a kalóriafogyasztás becslése és természetesen a mozgási adatok feltöltése, hogy online később vissza tudjuk nézni, mikor mit mozogtunk, fejlődünk-e. Természetesen nagyon fontos szempont az is, hogy meg tudjuk osztani ismerőseinkkel, hogy mennyire svág sportemberek vagyunk, tudunk versenyezni velük, stb.

Azt, hogy mennyire fontos célközönsége a mobiliparnak az amatőr futók, jól mutatja az okoskarkötők megjelenése is, ezek a viselhető, könnyű és egyszerűsített funkcionalitású eszközök elsősorban sportolásra lettek kitalálva.

Bár az alábbi alkalmazások elsődleges felhasználása a futás, ne feledkezzünk meg arról, hogy szinte mindegyik tud biciklizést, túrázást és más hasonló tevékenységeket is követni.

Google My Tracks

Az egyik legrégebbi és legegyszerűbb program a Google hobbiprojektje. A my Tracks az útvonalon túl sebességet és magasságot is rögzíti és futás közben készített fotóinkat is eltárolja.

A lefutott trackeket fel lehet tölteni a Google Drive-ba .KMZ formátumban, és az útvonalat megjeleníthetjük Google Mapsben, de ez a forma inkább arra alkalmas, hogy az adatokat felhasználjuk valamilyen másik alkalmazással, önállóan nem ad felhasználóbarát, látványos megjelenítést és kényelmes archívumot. A Google nem szánja a My Trackset egy mindentudó alkalmazásnak, ez inkább egy nyílt rendszer – lehet pl. biometrikus eszközöket csatlakoztatni hozzá -, ami kísérletezésre és fejlesztésre való, a korlátokat leszámítva mégis egy jól használható futáskövető alkalmazás.

Endomondo

Az Endomondo a futóalkalmazások Facebookja. Egyrészt nagyon kimunkált webes felületen követhetjük nyomon eddigi edzéseinket, másrészt folyamatos interakcióban vagyunk ismerőseinkkel, láthatjuk eredményeiket, megoszthatjuk a sajátunkat és kihívhatjuk őket virtuális verenyekre is.

Az Endomondo az egyik legtöbb funkcióval rendelkező szoftver, a kiszáradásfigyeléstől a kalóriaszámlálson át a beépített csetig és virtuális edzőig szinte minden értelmes vagy kevésbé értelmes funkciót megtalálunk benne, de amiben legjobb, az a sportolás közösségi tevékenységgé tétele.

Runkeeper

A Runkeeper az Endomondo mellett a másik legnépszerűbb sportalkalmazás. Szintén elég erős közösségi beütése van és itt is jól tudjuk a webszájton követni edzésmunkánkat.

A programok többségéhez hasonlóan a Runkeeperhez is számtalan szenzort (pulzusméreő, stb.) és más egészségkövető alkalmazást csatlakoztathatunk.

Runtastic

Mivel rengeteg futóalkalmazás van, egy idő után nehéz újat mutatni.

A Runtastic azonkívül, hogy az eddig emlegetett alap- és közösségi funkciók nagyrészével rendelkezik, képes még néhány apróbb trükkre, pl. tudja a znelejátszást is vezérelni és képes arra, hogy ha lassulunk, olyan számot tegyen be, amitől kedvünk lesz gyorsabban futni.

Zombies, Run!

Végül következzen egy klasszikusnak egyáltalán nem nevezhető program, ami egyben egy játék is. A Zombies, Run! újdonsága abban rejlik, hogy egy zombis játékot használ fel motívációra, azért szaladunk, hogy a zombik ne kapjanak el illetve hogy különböző küldetéseket teljesítsünk időre.

A játék nem a valós térképen, hane egy virtuális világban játszódik, így továbbra is arra futunk, amerre akarunk, és a program rögzíti is az útvonalat.Az utasítások azonban általában nem térre, hanem időre vonatkoznak, tárgyakat kell felszedni, időre megtenni valamennyi távolságot, különböző intenzítású részek követik egymást és mindig megmondják, mit kell tennünk a túlélés érdekében (ez meg ez történt, ezért most meg kell mentened valakit, 3 perced van, hogy fuss 500 métert!).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik