Belföld

Több amerikai rendőr hal meg szolgálatban

Jelentősen megugrott a szolgálatteljesítés közben lelőtt rendőrök száma az Egyesült Államokban - írta a vasárnapi The Washington Times.

A statisztikák azt mutatják, hogy tavalyhoz képest idén már 24 százalékkal több rendőr halt meg bűnözőkkel folytatott tűzharcban. A hét végéig országosan 47 rendőrtiszttel végzett gyilkos golyó szolgálat közben.

Új jelenség, hogy a rendőröket több esetben csoportosan lőtték le. Novemberben egyszerre négy rendőrrel végeztek Seattle-ben. Ugyancsak négy rendőrt lőttek le márciusban Oaklandben, hármat Pittsburghben és kettőt a floridai Okaloosa megyében áprilisban.

Egyes büntetőjogászok szerint a halálesetekben nagy szerepe van annak, hogy a fegyverek könnyen hozzáférhetők. A fegyverlobbi szerint azonban nem erről van szó. A legtöbb halálesetet jegyző Pennsylvaniában például a legszigorúbb fegyvertartási szabályok vannak érvényben. Louisianában, Oklahomában vagy Kentuckyban viszont, ahol a legkevesebb ilyen eset történik, minimális mértékben felügyelik a lőfegyverbirtoklást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik