Belföld

Magyarokat is előállítottak Koppenhágában

Több magyart is előállítottak a szombati, koppenhágai klímavédelmi tömegdemonstráción.

A tüntetés egyik magyar résztvevője, akit szintén őrizetbe vett a rendőrség, a Távirati Irodának azt nyilatkozta, négy magyar állampolgárról tud, akiket a rendőrök a dán főváros Christiania városrészében megbilincseltek, előállítottak, majd még szombaton este elengedtek.

A tüntetésen több mint 100 magyar fiatal vett részt többek között a Greenpeace Magyarország, a Védegylet, a Lehet Más a Politika, a Messzelátó Egyesület, a Vissza a földekre! mozgalom, a Magyar Természetvédők Szövetsége és több szakkollégium képviseletében.

Az egyik magyar résztvevő elmondta, hogy a rendőrök azokat állították elő, akik a több száz, fekete ruhába öltözött, téglákat dobáló fiatal közelében voltak.

Szombaton nemzetközi akciónap keretében világszerte több ezer megmozdulás zajlott. Koppenhágában 67 ország összesen 515 szervezete hirdetett demonstrációt a konferencia hatodik napjára. A rendőrség szerint 30 ezer, a szervezők szerint mintegy 100 ezer ember vonult a belvárosból a klímaértekezletnek helyt adó Bella Centerhez.

Vasárnap délelőtt csaknem mindenkit szabadlábra helyeztek az előző nap előállított közel ezer ember közül, és a dán rendőrség bocsánatot kért a tüntetőkkel szemben alkalmazott bánásmódért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik