Élő Nagyvilág

Lecserélt nagykövetek, szétlőtt ukrán lakóház

Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
  • Volodimir Zelenszkij több nagykövetet is lecserélt, köztük a budapestit.
  • Folytatódnak a harcok Donbászban.
  • Rabokat kezdhetett el besorozni az orosz hadsereg.
  • Az előző nap eseményei

Aknásítják az ukránok a belorusz határhoz közeli területeket

Az ukrán hadsereg elkezdte a fehéroroszországi határtüleretek felkészítését egy esetleges belorusz támadásra: Szergej Najev altábornagy, az Ukrán Fegyveres Erők egyesített haderejének parancsnoka azt mondta, hogy folyik a veszélyesnek titulált területek elaknásítása és a mérnöki kerítések felépítése – áll az Azonnali cikkében.

A lap szerint olyan videók már szombaton is megjelentek különböző Telegram-csatornákon, amelyek azt mutatták be, ahogyan ukrán katonák aknásítottak utakat és vasúti síneket a fehérorosz határvidéken, de hivatalos megerősítés csak vasárnap érkezett.

Legalább tizenöt embert öltek meg orosz rakéták egy lakónegyedben az ukránok szerint

Ukrán tisztviselők tájékoztatása szerint legalább tizenöten meghaltak, amikor lakónegyedbe csapódtak orosz rakéták a Csaszov Jar nevű településen – írja a BBC. Öt embert sikerült kimenekíteni a romok alól.

A kelet-ukrajnai, donyecki régióban fekvő településen egy ötemeletes épületet ért találat. Pavlo Kirilenko, a régió kormányzója azt mondta, a pusztítást orosz Uragan rakéták okozták.

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozott a túlélők egyike, aki arról számolt be, hogy több találat érte az épületet, ők rohantak lentre, ahogyan tudtak, ott az alagsorban vészelték át az éjszakát. A BBC megjegyezte, hogy a helyszínen nem tudta ellenőrizni a támadás részleteiről szóló információkat. Ugyanakkor a helyszínen azt mondták tudósítójuknak, hogy még legalább húsz emberről feltételezik, hogy a romok alatt van.

Ukrajna a keleti és déli fronton vívott összecsapásokról számolt be

Ukrajna vasárnap az orosz csapatokkal vívott összecsapásokról számolt be a keleti és déli fronton, egy rakétatámadásban hat civil halt meg.

Az orosz erők ukrán állásokat támadtak a keleti Szlovjanszk város közelében, de kénytelenek voltak visszavonulni – közölte az ukrán hadsereg, hozzátéve, hogy az orosz erők pilóta nélküli repülőgéppel támadták az északkeleti Harkiv városát a határ orosz oldaláról. A károkról és az áldozatokról nem közöltek részleteket.

Szerhij Gajdaj luhanszki kormányzó azt mondta, hogy az orosz erők Bilohorivka település térségében gyülekeznek, mintegy 50 kilométerre keletre Szlovjanszktól.

Az ellenség (…) lövi a környező településeket, légicsapásokat hajt végre, de még mindig nem képes gyorsan elfoglalni az egész Luhanszki területet,

írta a Telegram üzenetcsatornán. Hozzátette, csupán az elmúlt éjszaka folyamán az orosz erők hét tüzérségi sortüzet és négy rakétacsapást mértek a területre. A Reuters brit hírügynökség nem tudta független forrásból ellenőrizni a harctéri beszámolókat.

A donyecki régió kormányzója közölte, hogy hat civil meghalt a Szlovjanszktól mintegy 30 kilométerre délkeletre fekvő Csasziv Jar város egyik lakóházát ért orosz rakétatámadásban. Feltételezések szerint mintegy 30 ember rekedt a romok között.

A TASZSZ orosz hírügynökség oroszbarát szakadárokat idézve azt közölte, hogy az ukrán erők tüzérségi sortüzet zúdítottak Donyeck város lakónegyedeire.

(MTI)

13 148-an érkeztek Ukrajnából szombaton

Az ukrán-magyar határszakaszon 6768 ember lépett be szombaton Magyarországra, a román-magyar határon belépők közül pedig 6380-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-vel.

A beléptetettek közül a rendőrség 372 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Vonattal 79 ember, köztük 33 gyerek érkezett szombaton az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre – tudatta az ORFK.

Kanada visszaküldi Németországba az orosz Északi Áramlat gázvezeték turbináit

Kanada szombaton úgy döntött, az Oroszországgal kialakult energiaválság enyhítése érdekében visszaadja Németországnak az orosz Északi Áramlat gázvezeték turbináit, annak ellenére, hogy Ukrajna felszólította, hogy „ne engedjen a Kreml zsarolásának”.

Ukrajna arra szólította fel Kanadát, hogy ne küldje vissza a turbinákat, amelyek jelenleg a Siemens-csoport műhelyeiben vannak a québeci Montreal közelében. A Gazprom orosz gázipari konszern ezekre a munkálatokra hivatkozva csökkentette június közepén az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül Németországba irányuló szállításait.

Kanada a Siemens Kanadának határozott időre szóló, visszavonható engedélyt ad a megjavított turbinák Németországba történő visszaküldésére, ami támogatja Európa képességét arra, hogy megbízható és megfizethető energiához jusson,

mondta Jonathan Wilkinson természeti erőforrásokért felelős miniszter.

„A szükséges földgázellátás nélkül a német gazdaság nagyon jelentős nehézségeket szenvedne, és a németek a tél közeledtével azt kockáztatnák, hogy nem képesek otthonukat fűteni” – fejtette ki nyilatkozatában.

A kanadai miniszter egyben azzal vádolta meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy „megosztottságot akar szítani a szövetségesek között”.

A német kormány már hetek óta intenzív kapcsolatban volt Ottawával, hogy az Oroszország elleni szankciók ellenére elérje e felszerelés visszaszállítását Európába. Berlin nem hitte el a Gazprom érvelését a gázszállítások visszaesésére, de úgy vélte, a turbinák visszaadása megfosztaná Oroszországot attól az ürügytől, hogy meghosszabbítsa a gázszállítás leállítását, amely súlyos energiaválsággá fajulhat.

Ukrajna úgy vélte, hogy az ukrán vezetékek elegendő gázt tudnak szállítani Németországba ahhoz, hogy ellensúlyozzák az orosz szállítások csökkenését.

Nem szabad engednünk a Kreml zsarolásának,

érvelt csütörtökön Szerhij Makogon, az ukrán gázvezeték-üzemeltető (OHTSZU) vállalat vezetője.

Kanada szombaton ugyanakkor bejelentette, hogy az Oroszország elleni gazdasági szankcióit az ipari termékekre is ki kívánja terjeszteni. „Az új szankciók a szárazföldi és csővezetékes szállításra, valamint a fémek és közlekedési, számítógépes, elektronikus és elektromos berendezések, valamint gépek gyártására vonatkoznak majd” – mondta Mélanie Joly kanadai külügyminiszter.

(MTI)

Brit védelmi minisztérium: Tovább támadják az oroszok Szlovjanszkot

Az orosz tüzérség továbbra is támadja Donbászban Szlovjanszk területén, északon Izjum, keleten Liszicsanszk irányából. Az orosz erők valószínűleg további kisebb területeket is elfoglaltak Popászna környékén – olvasható a brit védelmi minisztérium vasárnap reggeli jelentésében.

Az Izjum felől érkező tüzek továbbra is az E40-es főút tengelye mentén összpontosulnak. A brit hírszerzés szerint a Donyecket Harkovval összekötő E40 ellenőrzése valószínűleg fontos cél lesz Oroszország számára az előrenyomulás érdekében.

Több nagykövetet is lecserélt Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elbocsátotta németországi, indiai, csehországi, norvégiai és magyarországi nagyköveteit, de részletesebben nem árulta el ennek okát – írja a Guardian.

Zelenszkij arra buzdította diplomatáit, hogy szerezzenek nemzetközi támogatást és csúcskategóriás fegyvereket, hogy lassítsák Oroszország előretörését, az azonban nem egyelőre nem világos, hogy az elbocsátott diplomaták kapnak-e valamilyen új feladatot.

Kapcsolódó
Leváltották Ukrajna budapesti nagykövetét
Zelenszkij más nagyköveteket is visszahívott.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik