Belföld

Vegyes hírek az amerikai gazdaságról

Vegyes üzenetet közvetítettek a befektetőknek a csütörtökön megjelent amerikai gazdasági adatok.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön megjelent adatsora szerint az USA-ban a tartós cikkek megrendelései a vártnál kevésbé növekedtek, ezen belül a hadiiparon kívüli megrendelések stagnáltak, az új munkanélküliek száma viszont a vártnál jobban csökkent.

Az októberi átfogó adatot elsősorban a hadiipar rontotta, ott 19,6 százalékkal csökkentek a megrendelések. A hadiipar nélkül a megrendelések 0,6 százalékkal nőttek az előző hónapról októberben. Novemberben a hadiiparnak adott megrendelések 8,5 százalékkal gyarapodtak, azonban kétségesebb a jövőre nézve az, hogy a hadiiparon kívüli forgalom stagnált, az előző havi szinten maradtak.

Összességében a tartós cikkek megrendelései 166,868 milliárd dollárt értek el novemberben az októberi 166,552 milliárd után.

Az amerikai gazdaság egészében az újonnan munkanélküli segélyt kérők száma viszont tovább csökkent a múlt héten a szintén csütörtökön megjelent kormányzati adatok szerint.

Szezonális kiigazítással 452 ezer volt az új igénylések száma az egy héttel korábbi 480 ezer helyett. A múlt heti adat 15 hónapja a legalacsonyabb. Az elemzők 470 ezer új segélykérelmet jósoltak a múlt hétről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik