Élő Nagyvilág

Putyin új célpontokkal fenyegetőzik, ismét Kijevet lőtték az oroszok

Mihail Klimentyev / MTI/AP/Szputnyik Pool/
Mihail Klimentyev / MTI/AP/Szputnyik Pool/
  • Az ukrán belügyminiszter szerint év végére érhet véget a háború.
  • Bombákkal ébresztették a kijevieket az oroszok.
  • Több mint 11 ezren érkeztek tegnap Ukrajnából.
  • Atomerőmű fölött lőttek el rakétát az oroszok.
  • Vlagyimir Putyin új célpontokat helyezett kilátásba, ha Ukrajna amerikai rakétarendszereket kap.
  • Augusztusban indulhat újra az ukrán bajnokság, az ukrán válogatott lemarad a Vb-ről.
  • Köztes EU tagságot javasol Ukrajnának az osztrák kancellár.
  • Újabb orosz tábornokot öltek meg.

Az orosz-ukrán háború szombati eseményei itt nézhetőek meg.

Több ország is megtiltotta, hogy az orosz külügyminisztert szállító gép belépjen a légterébe

Veszélybe került Szergej Lavrov hétfőre és keddre tervezett belgrádi látogatása, Montenegró, Észak-Macedónia és Bulgária ugyanis megtiltotta, hogy az őt szállító gép használja a légterét – írta az MTI a Vecernje Novosti című belgrádi napilapra hivatkozva.

Ana Brnabic miniszterelnök úgy nyilatkozott: „nagyon bonyolult” az orosz diplomácia vezetőjének szerbiai útjával kapcsolatos helyzet, az országba érkezés részleteivel Aleksandar Vucic államfő foglalkozik. A köztársasági elnök már néhány nappal ezelőtt is arról beszélt, hogy egyre bonyolódik Lavrov látogatásának ügye.

A szerbiai közszolgálati televízió tájékoztatása szerint az orosz külügyminiszter látogatásával kapcsolatban Aleksandar Vucic a hétfő esti híradóban nyilatkozik, akkor közli, hogy meghiúsult-e az út vagy sem, ami azt jelenti, hogy a hétfőre tervezett érkezés bizonyosan elmarad.

Megöltek egy orosz tábornokot Kelet-Ukrajnában

A hírt az orosz állami média egyik újságírója közölte vasárnap. Roman Kutuzov halálával tovább bővült azoknak a magas rangú orosz katonai vezetőknek sora, akik Ukrajnában estek el.

Alekszandr Szladkov az orosz állami média riportere a Telegramon közölte a hírt, arról azonban nem írt, hogy mikor és hol ölték meg a tábornokot.

Az orosz védelmi minisztérium részéről nem érkezett azonnali kommentár.

(Reuters)

Az Egyesült Arab Emírségekből pótolná az orosz olajat Franciaország

Franciaország tárgyalásokat folytat az Egyesült Arab Emírségekkel az európai uniós embargóval sújtott orosz kőolaj alternatíváiról – jelentette ki Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter.

Az ukrajnai háború az energia- és élelmiszerárak ugrásszerű emelkedéséhez vezetett, amely befolyásolja a francia növekedési kilátásokat

– fogalmazott Le Maire, és jelezte: a párizsi kormány felülvizsgálja a jelenleg négyszázalékos növekedési előrejelzést, miután az tarthatatlanná vált az ukrajnai háború és az infláció miatt. A gazdasági miniszter ugyanakkor úgy vélekedett, hogy az ország a 2022-es évet is pozitív mérleggel zárja, amihez véleménye szerint Abu-Dzabi kínálhatja az orosz kőolaj átmeneti alternatíváját.

Az Európai Unió pénteken hatodszor sújtotta büntető intézkedésekkel Oroszországot az ukrajnai háború miatt, melynek részeként megtiltják a nyersolaj és egyes kőolajtermékek behozatalát Oroszországból az EU-ba.

(MTI)

Valódi béketárgyalásokat szorgalmaz Ferenc pápa

Miközben a pusztítás és a halál dühe tombol, és az harcok tüze fellángol, táplálva a mindannyiunk számára egyre veszélyesebbé váló háborút, megismétlem a nemzetek vezetőihez intézett felhívásomat: Kérem, ne vezessék az emberiséget a pusztulásba

– jelentette ki Ferenc pápa a Szent Péter téri Apostoli Palota ablakából, majd „valódi tárgyalásokra” szólította fel a feleket.

A pápa újból megismételte, hogy szeretne Ukrajnába látogatni, azonban még várja a megfelelő pillanatot.

(Al Jazeera)

Ausztria köztes EU-tagságot javasol Ukrajnának

Karl Nehammer osztrák kancellár a teljes jogú európai uniós tagságot megelőző, köztes szakasz bevezetését szorgalmazta olyan országok esetében, mint Ukrajna és Moldova.

Az úgynevezett előkészítő időszak lehetővé tenné az országok számára, hogy elérjék az Európai Unió normáit, hasonlóan az Európai Gazdasági Térséghez (EGT) vagy az Európai Szabadkereskedelmi Megállapodáshoz (EFTA).

Ugyanaz a cél köt össze bennünket, mindannyian erős, független és gazdaságilag sikeres Ukrajnát akarunk

– fogalmaz Nehammer a kancellári hivatal közleményében.

(Al Jazeera)

Évi 5 milliárd eurós csapás éri Németországot az orosz szankciók miatt

A Gazprom Germania és leányvállalatai elleni orosz szankciók miatt a német adófizetőknek évi 5 milliárd euró többletköltséget kell fizetnie a helyettesítő gázért – írja a Welt am Sonntag nevű hetilap iparági képviselőkre hivatkozva.

Oroszország májusban döntött úgy, hogy leállítja a Gazprom Germaniának, a Gazprom német leányvállalatának a szállítását, miután a német kormány az ukrajnai háború miatt vagyonkezelői jogkörbe vonta a céget.

Azóta a vagyonkezelőként eljáró Bundesnetzagentur energiaszabályozónak a piacon kellett pótlólagos gázt vásárolnia, hogy teljesíteni tudja a német közműszolgáltatókkal és a regionális szolgáltatókkal kötött szállítási szerződéseket.

(Al Jazeera)

Kulcsfontosságú vasúti intézményt lőhettek az oroszok Kijevben

Fontos vasúti központot, a vasútvonalak javítóközpontját bombázták az oroszok vasárnap reggel Kijevben – közölte az Al Jazeera helyszíni tudósítója. Az oroszok állításával szemben nem csak katonai célpontokat lőnek, hanem rendszeresen megtámadnak a mostanihoz hasonló, civil infrastruktúra működtetéséhez szükséges intézményeket. Meg nem erősített információk szerint ezúttal a célpontban egy fegyverraktár lehetett. A vezérkar szerint halálos áldozatok nem voltak, egy személy sérült meg, akit kórházba szállítottak.

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint az orosz légicsapások Kijev külvárosában olyan tankokat és harci járműveket semmisítettek meg, amelyeket európai országok küldtek az ukránoknak.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó ezzel szemben „terrorcselekménynek” nevezte az orosz támadást az ukrán fővárosban, melynek az egyetlen célja, hogy „annyi ukránt öljenek meg, amennyit csak tudnak”, ezért újabb szankciókat követelt Oroszországgal szemben.

A Kaszpi-tengerről lőtték az ukrán fővárost

Az ukrán légierő szerint a Kaszpi-tengerről lőtték ki a Tu-95-ös bombázók azokat a rakétákat, amelyek Kijevet találták el. A főváros két keleti kerületében okoztak károkat a rakéták, de halálos áldozatokat nem követelt a légicsapás, egy sérültet szállítottak kórházba.

Legutóbb április végén érte rakétatámadás Kijevet, amelyet a háború elején sikertelenül próbáltak elfoglalni az oroszok.

Augusztusban újra indulhat az ukrán bajnokság

Az országban dúló háború ellenére Ukrajna azt tervezi, hogy augusztusban újraindítja labdarúgó-bajnokságát, miután erre engedélyt kapott Volodimir Zelenszkij elnöktől.

Andrij Pavelko, az ukrán sportági szövetség vezetője azt mondta, tárgyalt Zelenszkijjel és az Európai (UEFA), valamint Nemzetközi Labdarúgó Szövetséggel (FIFA), hogy megtalálják a biztonságos módját a férfi és női bajnokság lebonyolításának. Hozzátette: a tervük az – s erről már meg is született a döntés -, hogy nemcsak az élvonalbeli, hanem a másod- és harmadosztályú bajnokságot is elindítják.

Ukrajnában februárban függesztették fel a küzdelmeket, miután Oroszország megtámadta az országot. Áprilisban aztán végleg befejezettnek nyilvánították a futballszezont.

Az ukrán válogatott ma játssza az elmaradt vb-pótselejtezőjét Cardiffban Wales ellen, és ha nyernek, akkor kijutnak a világbajnokságra.

Putyin új célpontokkal fenyegetőzik

Moszkva új célpontokat fog lőni, ha az USA hosszú-hatótávú rakétákkal fegyverzi fel Ukrajnát – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz állami tévének adott interjújában. Putyin arányos válaszlépésről beszélt, és megemlítette, hogy van elég fegyverük, hogy olyan célpontokra is lecsapjanak, amelyeket eddig még megkíméltek. Az viszont nem derült ki, hogy ukrán vagy esetleg ukránon kívüli célpontokra gondolt.

Joe Biden amerikai elnök kedden beszélt arról, hogy fejlett rakétarendszerekkel látják el az ukrán haderőt, hogy vissza tudják verni az oroszokat.

Tartalékosokkal támadtak az oroszok, visszaszorították őket

Szeverodonyeck fele áll jelenleg az orosz erők irányítása alatt. Az orosz erők nemrég még a város 70 százalékát tartották ellenőrzésük alatt, de az elmúlt két napban visszaszorítottuk őket” – közölte vasárnap Szerhij Hajdaj, a Luhanszk megyei kormányzó. Az ukrán politikus egyúttal “rendkívül nehéznek” minősítette a szeverodonyecki helyzetet. A harcokban az itt található Azot vegyi üzem is megrongálódott, és rakétatámadás érte a szomszédos Liszicsanszkot is.

Szombaton Hajdaj azt mondta: a mostaninál több nagy hatótávolságú fegyverre van szükségük az ukrán erőknek ahhoz, hogy az orosz tüzérséget tartósan távol tudják tartani.

A brit védelmi minisztérium a szokásos napi összefoglalójában arról írt, hogy az oroszok rosszul felszerelt tartalékosokat vetettek be Szeverodonyecknél, akiket a luhanszki szakadár területekről soroztak be.

Atomerőmű fölött rakétáztak az oroszok

„Kritikusan alacsonyan” repült el a dél-ukrajnai atomerőmű fölött vasárnap egy orosz rakéta az ukrán atomenergia ügynökség, az Energoatom szerint. A rakétát feltehetően Kijevre lőtték ki, ahol több robbanásról is beszámoltak vasárnap reggel.

“Oroszország veszélyezteti az ukrán atomerőművek biztonságát és új atomkatasztrófával fenyegeti a világot. Az orosz erők még mindig nem értették meg, hogy ha a rakétának akár csak egy kis darabja is eltalál egy atomerőművet, az nukleáris katasztrófát okozhat” – írta közleményében az Energoatom.

Több mint 11 ezren érkeztek tegnap Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 6068 ember lépett be szombaton Magyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5056-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). Ezek szerint összesen 11124-en érkeztek tegnap a háború sújtotta országból.

A beléptetettek közül a rendőrség 243 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – írták. Az ukrajnai háború elől szombaton 143 ember, köztük 69 gyermek érkezett Budapestre vonattal – tették hozzá.

Robbanásokra ébredtek az ukrán fővárosban

Több robbanást is jelentettek Kijevből vasárnap kora hajnalban, ahonnan korábban visszaszorították az orosz csapatokat.. A CNN újságírója vastag füstoszlopot látott a város észak-keleti részén.

Vitalij Klicsko polgármester későbbre ígért részletesebb tájékoztatást.

Év végére véget érhet a háború az ukrán védelmi miniszter szerint

Nehéz megjósolni, hogy mikor érhet véget a háború, de az optimista verzió szerint év végére befejeződhet – mondta Olekszii Reznikov ukrán védelmi miniszter egy pozsonyi fórumon. Reznikov beszélt arról is, hogy Ukrajnának továbbra is nehéz fegyverzetre van szüksége.

– A háború első hónapjaiban a tankelhárító és légvédelmi rendszerekre fókuszáltunk, de a most megváltozott a háború menete és nehézfegyverekre, többek között tarackokra, tüzérségi egységekre, tankokra lenne szükségünk – fogalmazott a miniszter.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik