Élő Nagyvilág

Orbán Viktort Bucsába hívta a volt ukrán elnök, Macron szerint Putyin történelmi hibát követ el

Egész napos hírfolyam az immár 101 napja tartó háború szombati történéseiről.
  • Orbán Viktor meghívót kapott Ukrajnába
  • A kormány elárulta, meddig akar háborús veszélyhelyzetet
  • Putyin: Oroszország nem felelős a világ élelmezési gondjaiért
  • A háború 100. napjáról, a pénteki eseményekről itt írtunk.

Luhanszk kormányzója szerint az ukránok elkezdték visszaszorítani az oroszokat Szeverodonyeckben

Szerhij Gajdaj szerint az orosz erők elfoglalták ugyan Szeverodonyeck nagy részét, de az ukrán hadsereg elkezdte őket visszaszorítani.

Úgy tudjuk, hogy az orosz hadsereg minden erejét és minden tartalékát beveti itt.

– mondta pénteken Gajdaj, aki szerint az ukrán katonák ennek ellenére fel tudták szabadítani a város ötödét.

Oroszország viszont ezzel szemben azt közölte, hogy az ukránok egységei visszavonultak a városból.

Podolják szerint nincs értelme Oroszországgal tárgyalni, amíg vissza nem tolják az orosz erőket amennyire csak lehet

Az ukrán elnöki tanácsadó, aki az oroszokkal való tárgyalásokat is vezeti, Emmanuel Macron elnök ajánlatára reagált, amely szerint a francia államfő mediálná a tárgyalásokat Ukrajna és Oroszország között, írja a Guardian.

Amíg nem kapunk meg minden fegyvert, amíg nem erősítjük meg a pozíciónkat, és nem toljuk vissza az orosz erőket, amennyire csak lehet, nem lesz értelme tárgyalásokat tartani.

– mondta Mihajlo Podoljak. Nem csak ő beszélt erről, hanem az ukrán képviselet másik tárgyalója, David Arahamia is.

Négy külföldi önkéntes halálát jelentették be az ukránok

Az ukrán önkéntes dandár négy, az orosz erőkkel harcoló külföldi katonai önkéntes halálát jelentette be, írja a Guardian.

A férfiak Németországból, Hollandiából, Ausztráliából és Franciaországból érkeztek. Haláluk körülményeit nem részletezték.

Korábbi hírek szerint egy holland állampolgárt május 21-én temették el Harkovban. Egy 47 éves ausztrál állampolgárt májusban öltek meg. Pénteken Párizs megerősítette, hogy egy francia önkéntes katona életét vesztette az ukrajnai harcokban, tüzérségi tűzben halt meg Harkiv régióban.

Az oroszok eltalálták az orosz ortodox egyház egyik híres templomát Donyeckben

A Sviatohirsk Lavra-i Mindenszentek kolostora a Moszkvai Pátriarhátushoz tartozik Donyeck megyében, és az orosz bombázások miatt gyulladt ki. Az ukrán ortodox egyház és hadsereg szerint egyelőre nem voltak áldozatai a templomtűznek.

Macron: Putyin történelmi hibát követett el

Emmanuel Macron szerint orosz kollégája alapvető hibát követett el Ukrajna megtámadásával. Szerinte Vlagyimir Putyin önmaga, népe és a történelem számára is hibás döntést hozott. A francia elnök a regionális lapoknak péntek este adott interjújában úgy vélte, Putyin elszigetelődött.

Bezárkózni az elszigetelődésbe egy dolog, tudni onnan kijutni viszont nagyon nehéz út

– idézte az MTI Emmanuel Macront, aki megismételte, „nem szabad megalázni Oroszországot”, hogy  amikor a harcoknak vége lesz, megoldást lehessen találni a diplomácia eszközeivel. Nem zárta ki, hogy európai kollégáihoz hasonlóan ő is hamarosan ellátogat Kijevbe.

Szeretnénk növelni a pénzügyi és katonai támogatást Ukrajnának. És mindent megtenni azért, hogy a gabonaszállítmányok kijussanak Ukrajnából

– tette hozzá, ellentmondva ezzel Vlagyimir Putyinnak, aki szerint Oroszország biztosítaná az ellenőrzése alatt álló ukrán kikötőkből a gabonaszállítmányok zavartalan exportját.

Szeverodonecknél visszatámadnak az ukránok, a belügyminiszter szerint haza fognak térni az Azovsztal orosz fogságban lévő védői

Az ukrán hírszerző szolgálatok kommunikációs kapcsolatban állnak az Azovsztal acélműben az orosz hadsereg által foglyul ejtett fegyveresekkel, és Kijev minden tőle telhetőt megtesz kiszabadulásuk érdekében, közölte Denisz Monasztirszkij ukrán belügyminiszter.

Azóta, hogy a több száz harcos május közepén letette a fegyvert az orosz ostromban, és foglyul ejtették őket, sorsuk bizonytalan, de az ukrán hírszerzésnek vannak információi fogva tartási körülményeikről és szabadon engedésük esélyéről. „Biztosak vagyunk abban, hogy hazatérnek” – jelentette ki a miniszter.

Oroszország azt állítja, hogy csaknem kétezer ukrán fegyveres adta meg magát a mariupoli acélműben a hónapokig tartó ostrom végén. Kijev fogolycsere révén akarja elérni szabadon bocsátásukat.

Szintén az ukrán tévében közölte Szerhij Gajdaj luhanszki kormányzó, hogy az ukrán erőknek a harcokban sikerült visszavenniük Szeverodoneck területének ötödét. Az iparváros áll most az orosz hadsereg támadásának fókuszában. A kormányzó szerint a mostaninál több nagy hatótávolságú fegyverre van szükségük az ukrán erőknek ahhoz, hogy az orosz tüzérséget tartósan távol tudják tartani.

Eladta a humanitárius segélyeket a háború sápszedője

Humanitárius segélyek árusításával gyanúsítják a Kárpátaljai Katonai Támogató Mozgalom vezetőjét. Az Ukrinform.hu idézi a megyei ügyészség közleményét, amely szerint Halina Jarceva eladott olyan katonai felszereléseket is, amelyeket a szervezet humanitárius segélyként ingyen kapott külföldről. Kiderült, hogy a polgárok által a fegyveres erők támogatására átutalt pénz egy részét sem a katonák szükségleteire, hanem haszonszerzésre fordította. Egy hónap alatt csaknem 600 ezer hrivnyát költött színes pólók vásárlására, amelyekre hazafias szlogeneket nyomtattatott, majd ezeket eladta, a nyereséget pedig megtartotta.

Ukrajna a háború gyermekáldozataira emlékezik

Ukrajnában június 4-én az orosz agresszor ellen vívott háborúban meghalt gyermekek emléke előtt tisztelegnek, írja a risu.ua alapján a Kárpáthír.com. A portál idézi a főügyészi hivatalt, amely szerint június 4-ig

  • 261 gyermeket gyilkoltak meg az ellenséges lövedékek,
  • 463 gyermek pedig maradandó lelki és testi sérüléseket szenvedett.

A legtöbb gyermek Donyeck, Kijev, Harkiv megyében vált a harcok áldozatává. Az adatok nem véglegesek, a megszállt településeken megsebesült, meghalt kiskorúak száma nem ismert. A főügyészi hivatal szerint az oroszok tömegesen viszik el a gyermekeket Oroszországba a megszállt ukrajnai régiókból. A szakadár területről még a háború kitörése előtt több mint ezer árván maradt gyermek került orosz földre.

Biden: Ukrajnáról semmit Ukrajna nélkül

Ukrajnán múlik – ezt válaszolta az Egyesült Államok elnöke arra az újságírói kérdésre, hogy Kijevnek át kell-e engednie területeket Oroszországnak, hogy elősegítse a békekötést, idézi a hvg.hu a CNN-t. Joe Biden közölte: „bár nem mindenki értett vele egyet”, ő kezdetektől azt képviselte, hogy Ukrajnáról Ukrajna nélkül semmilyen döntés nem születhet. „Ez az ő területük. Nem fogom megmondani nekik, hogy mit tegyenek és mit ne” – tette hozzá. Ugyanakkor jelezte, egy ponton egyezségre lesz szükség a két ország között, de hogy az mit tartalmaz, nem tudja. Az biztos, hogy az USA továbbra is segíti a megtámadott ország védekezését.

Több mint 11 ezren érkeztek pénteken Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 6729 ember lépett be Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4986-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek. A rendőrség 248 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság állítja majd ki a végleges okmányokat. Pénteken 248 ember, köztük 108 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Euronews: Orbán Viktort meghívta Ukrajnába Petro Porosenko

A volt ukrán elnök meghívta Orbán Viktort Bucsába, hogy az ottani túlélőkkel beszélve gondolja át Oroszországhoz fűződő kapcsolatait. Petro Porosenko szerint Magyarország számára mérgező, ha üzleti érdekeit az értékek elé helyezi. A politikus az Euronews tudósítójának az Európai Néppárt kongresszusán azt mondta, hogy az Európai Unió alapja az értékek szövetsége, Oroszországé a politikai korrupció, ezért az együttműködés vele mérgező az adott országnak, a politikusoknak, a gazdaságnak.

Akik Ukrajna ellen vannak, azokat szeretném meghívni: jöjjenek el velem, Ukrajna ötödik elnökével és én leszek a személyes vezetőjük. Jöjjenek velem Bucsába, Iprinbe, Csernyihivbe. Keressék fel azokat a helyeket, ahol több ezer ukránt öltek meg! Civileket, nőket és gyermekeket erőszakoltak és öltek meg. Beszéljenek az ottaniakkal és gondolkozzanak a jövőjükről és a pénzükről! Ez nem pénzkérdés.

Petro Porosenko szerint Putyinmentesíteni kell Oroszországot, mert Oroszország Putyin elnökségével akkor is veszélyt jelent a kontinensre, ha meg tudják állítani a háborút. Szerinte az jelenthet majd esélyt, ha az oroszok meggyűlölik, hogy ők fizetik meg mindannak az árát, hogy egy mániákus elnökük van.

Putyin az elhibázott szankciókról

Putyin Szocsiban a Rosszija-1 hírcsatornának arról beszélt, hogy a nyugati országok hibái vezettek az  élelmiszerválsághoz vezettek, az ukrajnai hadművelet miatt olyan lépéseket tettek, amelyek rontották a helyzetet a műtrágya- és élelmiszerpiacokon.

Amint a gázárak elkezdtek felfelé kúszni, rögtön megnőtt a műtrágya ára, mert ennek egy része előállításához földgázra van szükség. Minden mindennel összefügg. Amint a műtrágyaárak megemelkedtek, számos vállalkozás többek között az európai országokban is veszteségessé vált és elkezdtek bezárni, mire a műtrágya mennyisége hirtelen csökkent a világpiacon, az árak pedig ennek megfelelően, drámaian,  megugrottak, ez pedig teljesen váratlanul ért számos európai politikust

– idézte az MTI Putyint, aki szerint a helyzet csak súlyosbodni fog, miután szankciókat vetettek ki az általuk gyártott műtrágyára. Közölte, Oroszország kész biztosítani az ellenőrzése alatt álló ukrán kikötőkből a gabonaszállítmányok biztonságos exportját, de jobb megoldás lenne a szállítás Fehéroroszországon át, amihez fel kellene oldani a Minszk elleni büntetőintézkedéseket.

Putyin szerint a Nyugat az oroszokra hárítja a világ élelmiszergondjait

Az orosz elnök szerint a Nyugat megpróbálja Oroszországra hárítani a világ élelmiszergondjait. Vlagyimir Putyin a  Moszkva.Kreml.Putyin című televíziós műsorban arról beszélt, hogy a kedvezőtlen helyzet nem Oroszország Ukrajnában indított különleges katonai művelete miatt alakult ki. A folyamat még 2020 februárjában indult, a koronavírus-járvány negatív hatásai elleni küzdelemmel.

Olvasói sztorik