Szórakozás

Csányi Sándor: Felülírja a bőrszínt a munka szeretete, a szorgalom és a tisztesség

Neményi Márton
Neményi Márton
Azt is elmondta, egy időben elszaladt vele a gépszíj, de nem akart „üresfejű celebbé” válni.

Csányi Sándor volt Kadarkai Endre Szavakon túl című műsorának vendége. A színész kevés alkalommal ad interjút, ebben beszélt a családjáról is. Mint mondta, apjától kevés elismerést kapott gyerekkorában, a szeretetnyelve is egészen más volt – Csányi szerint ez a roma származása miatt is lehetett.

Ez a közeg, ahonnan ő jött, ott nem volt bevett szöveg, hogy ez jó volt, ügyes vagy, jól csináltad, mennyire bízom benned. Ő ezt nem tanulta meg ezt a nyelvet, ezért nem is tudott ezen a nyelven beszélni. Anyukámban rengeteg szeretet volt. Az, hogy én ezt kábé túléltem, az az anyai szeretet, gondoskodás miatt volt.

Apjáról még azt mondta, „nagyon tisztességes ember, aki a mai napig dolgozik”: „Tulajdonképpen az derült ki, a munka szeretete, a szorgalom, a tisztesség felülírja a bőrszínt. Nekem ez mindig is nyilvánvaló volt.” Arra a kérdésre, hogy neki van-e cigány identitása, így válaszolt:

Alkohollal jön elő. Józanul ritkábban. A második pohár bortól elkezdem azokat a számokat hallgatni… én ugye, félvér vagyok. Volt egy útkeresésem 14 éves koromban, mikor csak romákkal haverkodtam. Emlékszem arra, hogy volt egy tábor, ott volt egy bolt. Vásárolgattam, visszamentem a táborba, azonnal ott volt a biztonsági őr.

Csányi hozzátette, édesanyja mindig mondta neki, sohase feledje el, hogy honnan érkezett, hogy cigány származású, mert emiatt mindig többet kell majd teljesítenie.

A főiskolán jöttem rá, hogy nekem van egy nagy előnyöm: hogy műveletlen vagyok, hogy nem tudok rendesen enni késsel-villával, hogy lusta vagyok és beszédhibás. Ez volt a legfontosabb. Rájöttem, hogy többet kell dolgoznom, mint a többieknek.

Ahogy mondja, a filmekben kialakult egy kép róla, hogy ő egy „nagyon csajozós színművész”, de a valóság szerinte nem ez volt. Csányi azt mondja, mikor elvált az első feleségétől, volt 1,5 év, amikor tényleg elszaladt vele a ló, de arra szerinte szükség is volt.

Rájöttem, hogy vissza kell tartani magam, mert nagyon sok üresfejű celeb mászkál és én nem akartam az lenni. Nekem az egyéjszakás csajok is olyanok voltak, hogy mindegyik nagyon helyes volt. A válásom utáni kalandom is egy ilyen nagyon helyes csajjal volt. Ő mondta, »Figyelj, Sanyi, szerettek téged valaha? Úgy ölelsz, mintha meg akarnál fulladni.«. Nagyon igaz is volt, úgy éreztem, fuldoklom, hogy valaki szeressen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik