Élő Nagyvilág

Visszaverték az ukránok az oroszokat a Donyecnél, már egymilliót katonával terveznek

Yasuyoshi Chiba / AFP
Yasuyoshi Chiba / AFP
  • Oroszország „haditechnikai lépésekkel” fenyeget, ha Finnország valóban csatlakozik a NATO-hoz.
  • Műholdfelvételek szerint az ukránok továbbra is győzik az ellenállást az orosz előrenyomulással szemben a Donyec folyónál Bilohorivka közelében.
  • Az ENSZ Élelmezési Világprogram vezetője szerint milliók halhatnak meg, ha nem nyitják újra Ukrajna fekete-tengeri kikötőit.
  • Ezreket hurcoltak el akaratuk nélkül Ukrajnából Oroszországba.
  • Az ukrán honvédelmi miniszter szerint új szakaszba lép a háború.

Az Európai Hírügynökségek Szövetsége felfüggesztette az orosz TASZSZ tagságát

Felfüggesztették a TASZSZ orosz hírügynökség tagságát az Európai Hírügynökségek Szövetségében (EANA), a vezetőség pénteken közzétett indoklása szerint azért, mert „megsértette a szövetség alapelveit”. Clemens Pig, a szervezet vezetője újságíróknak elmondta, hogy Szarajevóban rendezett konferenciájukon a szövetség tagjai nagy többséggel szavazták meg a határozatot.

A szervezet öttagú igazgatói tanácsa – amelyben a többi között Fabrice Fries, az AFP francia hírügynökség vezetője is tag – február 27-én fogalmazta meg a felfüggesztésre irányuló indítványt, az Ukrajna elleni, február 24-én indult orosz támadás után három nappal pedig a szövetség azt vetette Moszkva szemére, hogy az orosz kormány által újonnan elfogadott jogszabályok súlyosan korlátozzák a sajtószabadságot.

A most elfogadott határozat értelmében a TASZSZ képviselői nem vehetnek részt a szervezet egyetlen tanácskozásán és megszűnik minden hivatalos kapcsolat az orosz hírügynökség és az EANA között. Alexandru Ion Giboi, a szövetség főtitkára közölte: a felfüggesztés határozatlan időre szól, és a szövetségbe történő visszatérés feltételei „rendkívül nehezek” lesznek. (MTI)

Oroszországban húsz éve nem volt ekkora infláció

Év per év alapon 17,83 százalék volt az infláció Oroszországban Áprilisban. 2002 óta nem volt ilyen magas. Az infláción rontott a volatilis rubel, a nyugati szankciók és az ellátási láncok problémái. Hó per hó alapon másfél százalékra lassult az infláció a márciusi majdnem nyolc százalékról, ami 1999 óta a legnagyobb egyhavi ugrás volt. Az infláció Oroszországban a Reuters szerint az ukrajnai háború kitörése után kezdett elszaladni.

Ukrajna egymillió katonát tervez felfegyverezni a nyugati adományfegyverekkel

Oleksiy Reznikov ukrán védelmi miniszter szerint a háború új szakaszába lép, mert hamarosan egymillió katonát fegyvereznek fel azokkal az új fegyverekkel és katonai felszerelésekkel, amelyeket az Egyesült Államok és más nyugati országok adományoztak az országnak az elmúlt néhány hétben.

A honvédelmi miniszter a BBC szerint azt mondta, hogy a háború kezdetén „az önkéntesek rendkívül nagy segítséget nyújtottak”, az ő mobilitásuknak köszönhető, hogy „gyorsan megoldották a rendkívül sürgető problémákat”.Reznikov szerint a győzelemhez azonban Ukrajnának gondosan meg kell terveznie az erőforrásokat, és kerülnie kell a hibákat.

Oroszország leállítja az áramszállítást Finnországba

A finnek már korábban közölték, hogy harmadával csökkenteni tervezik az orosz importot, ami a teljes áramfelhasználásuk több mint harmada. Most az oroszok beelőztek, és az egészet leállították. A finn sajtóban korábban az terjedt el, hogy az oroszok az olajexportot állíthatják le Finnország felé.

Kicsit lazítanak a kijevi kijárási tilalmon

Vasárnaptól egy órával később kezdődik majd. Este 11 és reggel öt között nem lehet majd az utcán tartózkodni. A tömegközlekedés reggel hat és a metró esetében este tíz, a többi járat esetében fél tizenegyig működik. Mindezt Vitalij Klicsko, a város polgármester közölte.

Erdogan: Törökország nem örülne Finnország és Svédország NATO-tagságának

Pénteken ima után beszélt erről a török elnök újságíróknak. Arról beszélt, hogy azért nem örülnek, mert a skandináv országok szerinte a terrorizmus vendégházai, sőt, a terroristáknak még parlamenti helyeik is vannak. Terroristák alatt Erdogan egyébként a kurdokra gondolt. Svédországban például jelentős kurd diaszpóra él, az egyik legnagyobb a Közel-Keleten kívül. Arra viszont egyelőre nem mutatott semmi bizonyítékot a török elnök, hogy parlamenti tagoknak kapcsolata lenne a PKK-val, a Kurdisztáni Munkások Pártjával.

Mustafa Kamaci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Elkezdődött az első háborús bűnökkel kapcsolatos per tárgyalása

Az ukrán bíróságon megkezdődött az első háborús bűnökkel kapcsolatos tárgyalás.

A per egy orosz katona ellen folyik, akit egy 62 éves civil meggyilkolásával vádolnak. Az ukrán kormány civilekkel szemben elkövetett atrocitásokkal vádolja Oroszországot. Közölték, hogy több mint 10 ezer lehetséges háborús bűncselekményt azonosítottak. A Kreml tagadja, hogy az orosz fegyveres erők civilek ellen intéztek volna a támadás, ahogy azt is, hogy elkövettek háborús bűnöket. Az orosz álláspont szerint Kijev rendezte meg a civilek lemészárlását, például a Kijev melletti Bucsában.

A perbe fogott katonát, Vadim Sisimarint „háborús törvények és normák megsértésével” vádolják – olvasható a kijevi kerületi bíróság honlapján.

(Al Jazeera)

A háború legfrissebb katonai fejleményei

  • Az oroszok rakétacsapást mértek egy olajfinomítóra a közép-ukrajnai ipari városban, Kremencsuk, megsemmisítve annak termelési kapacitását és üzemanyagtartályait – közölte az orosz védelmi minisztérium. Arról is hírt adtak, hogy az oroszok lelőttek egy ukrán Szu-27-es repülőgépet Harkiv térségében.
  • Mindez akkor történt, amikor Ukrajna közölte, hogy csapatai Harkivtól északra és északkeletre falvakat foglaltak vissza az orosz csapatoktól, visszaszorítva őket a határ felé.
  • Az orosz hadsereg hevesen lőtte a régióban található Dergascsiv városát, ahol egy humanitárius szervezet főhadiszállása volt – közölte a város önkormányzata. A jelentések szerint a támadásban két ember meghalt és négy megsebesült. „Emiatt ma nem érkezik humanitárius segély” – áll a dergacsivi városi tanács közleményében.
  • Orosz rakéta találta el Harkiv egyik repülőterének területét, valamint Szaltivka régiót is támadás érte, melyben három ember megsebesült közölte – Oleg Szinegubov, Harkiv kormányzója.

(BBC)

Zelenszkij: Oroszország stratégiai veresége már most mindenki számára nyilvánvaló

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek délelőtt közzétette a Telegram csatornáján annak az interjúnak a felvételét, amelyet a RAI 1 olasz közszolgálati televízió készített vele.

Oroszország stratégiai veresége már most mindenki számára nyilvánvaló a világon, még azok számára is, akik továbbra is szóba állnak velük

– fogalmazott az interjúban. Szerinte Oroszországnak nincs bátorsága, hogy beismerje ezt, az igazságot pedig légi- és tüzérségi csapások mögé próbálja elrejteni.

Zelenszkij ezért azt tartja az ukránok feladatának, hogy addig harcoljanak a háborúban, amíg el nem érik a céljukat, vagyis az ország és a nép felszabadítását, valamint a biztonság helyreállítását.

Újabb félmilliárd euró katonai támogatást nyújt Ukrajnának az EU

Az Európai Unió további 500 millió euró értékű katonai támogatást nyújt Ukrajnának – jelentette be pénteken reggel Joseph Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. Hozzátette, bízik abban, hogy napokon belül sikerül megállapodni az orosz kőolajra vontakozó embargóról is.

(Reuters)

Visszaverték az ukránok az oroszokat, így nem sikerült átkelniük a Donyec folyón

A brit védelmi minisztérium közlése szerint az orosz csapatok arra törekednek Izium és Szeverodonyeck környékén, hogy áttörjenek Szlovjanszkba és Kramatorszkba. Az elsődleges cél ezzel az volna, hogy az itt harcoló ukrán alakulatokat elszigeteljék az ország nyugati részén állomásozó egységek támogatásától vagy az erősítés lehetőségétől.

Yasuyoshi CHIBA / AFP

A közlemény szerint az ukrán erők azonban sikeresen megakadályozták, hogy az oroszok Donbaszban átkeljenek a Donyec folyón. A támadók az átkelési kísérlet során veszteségeket szenvedtek el.

A folyami átkelés ebben a környezetben rendkívül kockázatos manőver, ami jól mutatja az orosz parancsnokokra nehezedő nyomást, hogy eredményeket érjenek el a kelet-ukrajnai műveletekben

– áll a közleményben.

Az oroszoknak a jelek szerint a komoly erőfeszítések ellenére nem sikerült jelentős előrelépést elérniük a területen, annak ellenére, hogy ide vonták össze az erőik nagy részét, miután kivonták és átcsoportosították az egységeket Kijev és Csernyihiv környékéről.

G7 külügyi találkozó: súlyos élelmiszerválság fegyeget az orosz-ukrán háború miatt

Pénteken kezdődik a G7 országcsoport külügyminisztereinek találkozója Németországban, a balti-tengeri Weissenhaus üdülőhelyen. A szombatig tartó éves találkozón Nagy-Britannia, Kanada, Németország, Olaszország, Franciaország, Japán, az Egyesült Államok és az Európai Unió külügyminiszterei vesznek részt, és terítékre kerül az orosz-ukrán háború miatt egyre inkább fenyegető élelmezési válság.

A háború előtt az Ukrajna által megtermelt élelmiszerek nagy részét hét ukrán fekete-tengeri kikötőn keresztül exportálták. Ez a mennyiség nagyjából 400 millió ember élelmezésére elegendő. Az ENSZ Élelmezésügyi Világprogramja szerint a konfliktus kezdete előtti nyolc hónapban közel 51 millió tonna gabona haladt át ezeken a kikötőkön, ami 47 milliárd dollár kereskedelmi bevételt jelentett Ukrajnának. Ukrán becslések szerint azonban az általában a kikötőkön keresztül szállított exportnak most csak a 20 százaléka kerülhet vasúton a balti kikötőkbe. A közúti szállítás költsége ráadásul az ötszörösére emelkedett az elmúlt évben, ami szintén nehezíti az ellátás megszervezését.

Az oroszok által az ukrán gabonaexportra érvényesített blokád emiatt súlyos élelmiszerválsággal fenyeget. A G7-országok diplomatái várhatóan erre próbálnak majd megoldást kidolgozni Weissenhausban . A találkozón részt vesz az ukrán és a moldáv külügyminiszter is. Utóbbi többek között azért, mert az elhúzódó konfliktus biztonsági szempontból is destabilizálja a Rommánia keleti határán fekvő ország helyzetét.

(Guardian/AlJazeera)

Ukránok lőhettek szét egy orosz szállítóhajót

Műholdfelvételek jelentek meg, amelyek egy orosz Serna osztályú hajó elleni állítólagos rakétatámadás következményeit mutatják be a Kígyó-szigetnél, az ukrán-román tengeri határ közelében.

Ukrajna korábban azt közölte, hogy az orosz haditengerészet logisztikai hajóját, a Vszevolod Bobrovot az elmúlt napokban csapás érte a Kígyó-sziget közelében, de részleteket nem publikáltak.

Az amerikai Maxar Technologies cég által készített képeken épületekben okozott károk is láthatók.

Az ukrán elnök tanácsadója azt mondta, hogy a moszkvai haditengerészet logisztikai hajója légvédelmi rendszert szállított az orosz északi flottából a Kígyó-szigetre, amikor Ukrajna állítólag rajtaütött. A hajó a jelentés szerint nem süllyedt el, de megrongálódott.

Az USA szerint Ukránok ezreit hurcolták Oroszországba akaratuk ellenére

Az Egyesült Államok szerint az orosz erők „legkevesebb több ezer ukránt” küldtek úgynevezett „szűrési központokba”, „és további tízezreket deportáltak Oroszországba vagy Oroszország által ellenőrzött területre” – mondta csütörtökön Michael Carpenter, az Európai Biztonság és Együttműködési Szervezet (EBESZ) amerikai nagykövete.

A kényszerű kitelepítés és az erőszak, amellyel az úgynevezett szűrési központokban tartózkodók szembesülnek háborús bűnnek minősülnek – mondta Carpenter az EBESZ Állandó Tanácsához intézett felszólalásában.

Számos szemtanú beszámolója szerint a „kiszűrés” művelete emberek megverését és megkínzását jelenti annak megállapítása érdekében, hogy a legkisebb hűséget is mutatják-e az ukrán állam felé

– mondta Carpenter.

Az áprilisban derült ki, hogy az orosz erők és a szövetséges szakadár katonák Mariupol lakosait egy Bezimenne településen felállított úgynevezett „szűrési központba” vitték, ahol regisztrálták, majd Oroszországba deportálták őket. Az ukrán kormány és a mariupoli tisztviselők szerint a háború kezdete óta több tízezer ukrán állampolgárt deportáltak erőszakkal a Donyecki Népköztársaságba és Oroszországba.

(CNN)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik