Gazdaság

Gyűlik a pénz az országnak

dollár-euro-font (dollár, euró. font)
dollár-euro-font (dollár, euró. font)

Egyre nagyobb a fizetési mérleg többlete.

A második negyedévben 512 millió euró többlet keletkezett a folyó fizetési mérlegben, ami többnyire megfelel a várakozásoknak. (A Magyar Nemzeti Bank készíti ezt a statisztikát, ami az országból ki- és beáramló pénz összetételét mutatja be.)

Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank senior elemzője szerint a folyó fizetési mérleg összetételében nem voltak különösebb meglepetések, az áruk és a szolgáltatások jelentős többlettel zártak, míg a jövedelmek egyenlege 1718 millió euró hiányt mutatott.

A második negyedéves egyenleg mind az első negyedévihez, mind az egy évvel ezelőttihez képest javult. Ugyanakkor az MNB az első negyedéves mérleget 186 millió euró többletről 7 millió euró hiányra, a tavalyi egész éves 1413 millió euró többletet pedig 910 millió többletre módosította, túlnyomórészt az áruk egyenlegének rontása miatt.

Ezzel szemben a KSH javította a tavalyi külkereskedelmi mérleg statisztikákat, így az eltérés tovább növekedett. Mivel a külső kereslet gyengülése ellenére – amit a Mercedes üzem kivitele ellensúlyozhat – az export növekedése továbbra is meghaladja az importét, a javuló cserearány mellett a következő negyedévekben tovább emelkedhet a folyó fizetési mérleg többlete.

Így az előző évinél valamivel magasabb, 1,7 milliárd euró többletet várunk a folyó fizetési mérlegben, ami jövőre elérheti a 2 milliárd eurót. A tőkemérleg többletével a finanszírozási képesség pedig elérheti a GDP 4 százalékát – írja az elemző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik