Belföld

MSZP: a Jobbikkal elveszett három hely

Az Ep-választásokon szerzett négy helyet az MSZP nem élte meg veszteségként, szerintük az igazi veszteség az, hogy a Jobbikkal elvész három helye a magyar képviseletnek.

Az igazi veszteség nem az a négy hely, amit az MSZP szerzett, hanem az, hogy azzal, hogy a Jobbik 3 helyet kapott, elvész három helye a magyar képviseletnek – nyilatkozta lapunk kérdésére Göncz Kinga.

Jelzés értékű a Jobbik-eredmény

Azt tudjuk, hogy magukat demokratikusnak valló pártok nem működnek együtt szélsőséges pártokkal. Együttműködésre nem látok lehetőséget, mert amiket a Jobbik vall, az oly mértékben idegenek attól, amiket az ember gondol az Európai Unió, azokról az értékektől, amelyek az EU alapját képezik – fogalmazott Göncz Kinga.

A választási részvételi arányról elmondató, hogy általában maradtak otthon sokan, nemcsak az MSZP szavazói, hanem az előrejelzésekhez képest a Fidesznek is lényegesen keveseb képviselője van. Úgy tűnik, hogy a Jobbik szavazói voltak azok, akik a vihar, az eső ellenére nem maradtak otthon.

Ennyit vártak

Az MSZP-ben a közvélemény-kutatásoknak megfelelően pontosan ennyi helyre számítottak. Tudjuk, hogy még sokat kell dolgoznunk a választók visszaszerzéséért, ezt tesszük az új kormány megalakulása óta – fogalmazott Lendvai Ildikó.

Az eredmények újdonságot is hoztak: a Fidesz várható mandátumaiból a Jobbik többet hasított, mint ez várható volt. Ez tragikusnak, drámai figyelmeztetésnek tekinthető – véli a pártelnök. Három olyan képviselő megy Európába, akik nem az európai szellemet, hanem az Európa-ellenes radikalizmust képviseli. A Jobbik meglepően nagy támogatottsága egyik pártnak sem, jó sőt, az egész országnak sem jó. Le kell vonni a Fidesznek is a tanulságot is: a Fidesz 200 helyen kötött választási szövetséget a Jobbikkal és ezt máig sem vonta vissza. Túl sokáig hagyták lobogni rendezvényeiken az árpádsávos zászlót és mostmár az ő szavazataikat viszi el – mondta.

Az MSZP szerint a magyarországi részvétel Európában magasnak számít, de hazánkban ez az eredmény rendkívül alacsonynak mondható. Ennek oka lehet, hogy a választók nagy része nem tudta eldönteni, hogy kire szavazzon, a választók többsége vár, időt kér ahhoz, hogy dönthessen. Az egyik párt programját még nem látta (Fidesz), a másikra pedig még nem mert (MSZP) szavazni, nem biztos még a stabilizáló program eredményeiben. .

Ajánlott videó

Olvasói sztorik