Belföld

Márki-Zay: A kezdetektől azt mértük, hogy a háború nagyon kedvez Orbánnak

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás volt miniszerelnök-jelöltje a háború kampányra gyakorolt hatásáról beszélt a Szabad Európának.

Biztos vagyok benne, hogy a Fidesznek is volt több lejárató kampánya ellenzéki jelöltekkel kapcsolatban, néhányat be is dobtak, de semmi nem érdekelte az embereket. Akkor bármilyen botrány lehetett, bármit beszélhettünk a programról, a háború teljesen háttérbe szorított minden más témát. Nem a mi választásunk volt, hogy a háború téma lesz, hanem a Fideszé. Ráadásul a kezdetektől fogva azt mértük, hogy a háború nagyon kedvez Orbánnak. Olyankor az emberek mindig stabilitásra vágynak

– értékelt Márki-Zay. Az ellenzéki politikus úgy látja, hogy a kampány kutatócsapatának javaslata nyomán döntöttek úgy, hogy a háború témájában az Orbán–Putyin-kapcsolatra helyezik a hangsúlyt, miszerint Putyin az agresszor, akinek Orbán a barátja. Felméréseik szerint ezzel valamelyest sikerült ellensúlyozni a Fidesz narratíváját, amely a békét és a biztonságot hangsúlyozta.

Most az új migráns a háború volt

– összegzett Márki-Zay.

Márki-Zay arról is beszélt, hogy személyével sikerült megszólítani a Fideszben csalódott, konzervatív rétegeket, amit a budai választókerületekben elért sikerek jeleznek. Ennek ellenére a hódmezővásárhelyi polgármester szerint „vásárhely modell” , amely a teljes összefogást egy jobboldali, civil, pártfüggetlen jelölttel egészíti ki, a vasárnapi választáson megbukott.

Az önkormányzati választásoknál még működött. De ott sem a háború, sem Gyurcsány, a Fidesz legfontosabb érvei nem számítottak. Nyilván aki rám szavazott Hódmezővásárhelyen, nem gondolta, hogy Gyurcsány idejön és leuralja a várost

– magyarázza az ellenzéki politikus.

Márki-Zay az ellenzéki pártoknak is odaszúrt: szerinte voltak olyan pártok, amelyek nem akartak pénzt adni az ellenzék közös kampányára, és elsősorban saját jelöltjeikre koncentráltak.

Az előválasztásig érződött, hogy voltak olyan pártok, amelyek nem hittek abban, hogy lehet győzni, és emiatt csak a saját frakcióméretükre fókuszáltak. De a kampány egészében már csak egy ilyen volt

– tette hozzá.

Márki-Zay nem látja értelmét a parlamenti politizálásnak. Nem ítéli el azokat, akik beülnek a parlamentbe, viszont állítása szerint jó lenne, ha radikálisabb eszközökben gondolkodnának. Szerinte az ellenzéki összefogás abban a formában megbukott, ami közös listára kényszerítette a Jobbikot és Gyurcsány Ferencet, és nem fog menni a jövőben sem.

Mostantól kezdve nem ellenzék, hanem ellenállás van

– összegzett az egykori miniszterelnök-jelölt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik