Belföld

Folytatják a harcot az önálló Bolyai Egyetemért

Élőlánccal emlékeznek meg a Bolyai Egyetem beolvasztásának 50. évfordulójáról, és foglalnak állást az önálló magyar nyelvű oktatás mellett Kolozsváron a helyi és országos ifjúsági szervezetek - tájékoztatott kedden az erdélyi Krónika.

A megmozdulás pénteken lesz Kolozsváron a Babes–Bolyai Tudományegyetem főépülete előtt. A 20 órakor tartandó tüntetésre több száz résztvevőt várnak. A szervezők így próbálják felhívni a figyelmet az önálló magyar nyelvű oktatás fontosságára, amely szerintük Romániában a mai napig nem valósult meg.

A kezdeményezők felhívásában az olvasható: „Ötven évvel az egykori Bolyai Egyetem erőszakos beolvasztása után továbbra sincs önálló, állami magyar egyeteme közösségünknek… fennmaradásunk záloga az önálló, anyanyelvi oktatás, bölcsődétől az egyetemig. Ezért akarunk az erdélyi magyarságnak független, állami magyar egyetemet!”.

A tüntetést az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI), a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ), a Kolozs Megyei Magyar Diáktanács (KMDT), a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT), az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE), az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ) és a Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége (MAKOSZ) szervezi.

Az egykori kolozsvári önálló magyar tannyelvű Bolyai Egyetemet a román kommunista rendszer 1959-ben olvasztotta egybe a Babes román tannyelvű intézménnyel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik