Gazdaság

Elkészült a PSZÁF devizahitel-könnyítő javaslata

Az MNB hivatalos devizajegyzési árfolyamát vagy a bankok középárfolyamát vegyék alapul a lakossági devizaalapú hitelek havi részletének kiszámításakor - javasolják.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a kormány kérésének megfelelően elkészítette javaslatát a devizahitelesek helyzetének könnyítésére. A Nemzetgazdasági Minisztériumnak címzett és a Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB) tájékoztatásul elküldött megoldás két lehetőséget vázol fel: az első esetében az MNB hivatalos deviza- (például euró-, svájci frank-) árfolyamát vennék alapul a lakossági devizahitelek forintelszámolásakor. A másik szerint a kölcsönt nyújtó bank saját középárfolyamán számolnák ki a törlesztőrészletet.

Jelenleg az a gyakorlat, hogy a bank a folyósításkor a vételi árfolyamot alkalmazza, a törlesztéskor pedig az eladási árfolyamon számolja ki a havi részletet. A vételi és az eladási kurzus közt akár 5-6 százalékpont különbség is lehet, amin óriási nyereségük van a bankoknak. Binder István, a felügyelet szóvivője hangsúlyozza, hogy teljesen indokolatlan a mostani eljárás, mert nincs tényleges többletkockázatuk a pénzintézeteknek, ami indokolná az eladási árfolyamot alkalmazni.

Ha a kormány elfogadja a javaslatot, az az összes devizahitel-szerződésre érvényes lesz, és évi akár több tízezer forinttal csökkentheti az ügyfelek terheit. Ehhez a hitelintézeti törvényt kell módosítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik