Belföld

Rabolt fegyverekkel ölték meg a romákat

A fegyverekről megállapítható, hogy egy 2008. március 7-én elkövetett besenyszögi rablásból származnak.

Egy besenyszögi rablásból származnak a romák elleni támadások során használt fegyverek – jelentette be Petőfi Attila, a Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója.

Nyolc éles lőfegyvert foglaltak le a házkutatásokkor, ezek között voltak a bűncselekményeknél használtak is, amelyek közül hárommal emberéletet oltottak ki. Mint mondta, szakértői vélemény alapján a fegyvereket “személyekhez tudják kötni”.

Lábnyomok és hamis rendszám

Petőfi Attila a nyomozás állásáról szóló összefoglalójában emlékeztetett rá: a romák sérelmére elkövetett bűncselekmény-sorozatban 16 épületet támadtak meg, és ezekben a házakban 55-en voltak. Mint mondta, augusztus 11-én este kerültek “az első olyan hiteles adatok, információk” a rendőrség birtokába, amelyek ellenőrzése elvezetett a gyanúsítottakhoz. Az elmúlt negyven napban olyan bizonyítékokat és szakértői véleményeket szereztek be, amelyek alapján a beismerő vallomástól függetlenül tudnak logikai következtetéseket levonni – közölte.

Valamennyi, az elkövetéssel gyanúsítható ember előzetes letartóztatásban van, a négy férfiból hármat gyanúsítanak emberöléssel. Két gyanúsítottat nyolc-nyolc, harmadik társukat két, negyedik társukat egy bűncselekménnyel gyanúsították meg, de – mint jelezte – ez még változhat. A kilenc közül három helyszínen rögzítettek DNS-mintát, amely három gyanúsítottól származik. Lefoglaltak három személygépkocsit, köztük az elkövetésnél használt autót is.

Nehezítette a munkát, hogy a rendszám hamis volt, egy ugyanolyan típusú jármű rendszámát “klónozták”, és ragasztották rá az eredetire – jegyezte meg Petőfi Attila.

A nyomozók lábnyomokat is rögzítettek, valamint lefoglaltak két mobiltelefont, amelyet legalább két helyszínen “munkatelefonként” használtak az elkövetők. Három olyan térképszelvényt is találtak, amely összefüggésbe hozható a bűncselekményekkel.

Három exkatona

Arra a kérdésre, várható-e további gyanúsított őrizetbe vétele, azt mondta: a pillanatnyilag rendelkezésre álló adatok alapján “mással személyre szabott gyanú nem közölhető”. Egy másik kérdésre válaszolva közölte: Cs. Istvánt valóban igazoltatták egyszer közúti ellenőrzés során – mint mondta: “a rendőrség látókörébe került” – de elszámoltatása, az adatok ellenőrzése nem vezetett eredményre. Mindegyik gyanúsított – akik közül hárman voltak katonák, egyikük a határőrségnél szolgált – “kommunikál velünk és vallomást tett” – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik