Belföld

Cafeteria: Jövőre is megéri

Továbbra is kedvezőbb marad mind a munkáltatók, mind a munkavállalók számára 2010-ben a cafeteria alkalmazása, mintha ugyanazt az összeget bérként fizetnék ki. A pontos adminisztrációra azonban kiemelt figyelmet kell fordítani.

Bár a béren kívüli juttatások adómentessége jövőre szinte teljesen megszűnik, a vállalatoknak így is költségmegtakarítást jelent ahhoz képest, mintha ugyanazt az összeget bérjellegű juttatásként adnák a munkavállalóknak.

Cafeteria: Jövőre is megéri 1

„Bár a vállalatok számára kevésbé optimális megoldás a cafeteria, mint az adómódosításokat megelőzően, továbbra is megtakarítást jelent számukra. Emellett a cafeteria olyan speciális, egyéni motivációs eszköz, amely a dolgozó szükségleteihez igazodik, így a gyakorlatban nem kérdés, hogy alkalmazzák-e a munkáltatók”mondta Novák Éva, a NEXON cafeteria-szakértője.

A munkavállalók számára a cafeteria ugyanis több szempontból előnyös megoldás. Az egyik pozitívum abból fakad, hogy a béren kívüli juttatások nettó értéke még a jogszabályváltozások után is magasabb, mintha ugyanazt bérként kapnák meg. A kedvezményes, 25 százalékos adókulccsal terhelt 100 000 forintos bruttó természetbeni juttatásból például a munkavállaló a teljes 100 000 forintot „kézhez” kapja az igényelt juttatások formájában, amennyiben a speciális adót a munkáltató bevállalja pluszköltségként. Ha azonban ugyanezt az összeget bérjellegű juttatásként adja a vállalat, akkor 17 százalékos szja esetén 61 410 forint, 32 százalékos szja esetén pedig 42 360 forint jár csak a munkavállalóknak bérkifizetéskor.

A jelenleg a parlament előtt lévő módosító törvényjavaslat elfogadása esetén a 25 százalékos adóval terhelt cafeteria bizonyos elemei után 2010-től az egészségügyi hozzájárulás-fizetési kötelezettség megszűnik.

A cafeteria ugyanakkor azért is kedvező a munkavállalók számára, mert lehetőséget biztosít arra, hogy az egyéni szükségleteiknek megfelelő formában kapják a támogatást.

A különböző cafeteriaelemek közötti választási lehetőség, illetve az állandóan változó jogszabályi környezet azonban bonyolulttá teszi az adminisztrációt. Ezzel kapcsolatban egy olyan szoftver alkalmazása jelenti a megoldást, amely a gyakori frissítéseknek köszönhetően mindig megfelel az aktuális előírásoknak, így segít a jogszabályok betartásában. A nexCAFÉ rendszer például nem csak az alapvető adminisztrációt támogatja, hanem interaktív dolgozói önkiszolgáló modult is tartalmaz, amelyen keresztül a munkavállalók maguk menedzselhetik a béren kívüli juttatásaikat. A program ugyanakkor a választáskor folyamatosan kalkulációt készít, így segíti a munkavállalót cafeteria kerete legjobb kihasználásában, és a jogszabályi valamint vállalati előírások betartásában.

Amennyiben egy vállalat nem tudja, vagy nem akarja vállalni a cafeteria adminisztrációjával járó terheket, a feladat kiszervezése jelenthet megoldást. Az outsourcing esetén ugyanis a szolgáltatók az elvégzett munka mennyisége és a munkavállalói létszám alapján megállapított díjért vállalják a feladatot, így a költségek rugalmasan illeszkednek a vállalati igényekhez.

A NEXON outsourcing szolgáltatása keretében 1994 óta végez ügyfelei számára bérszámfejtési tevékenységet, amelynek megbízhatóságát szigorú nemzetközi minősítések is alátámasztják. A cég a szolgáltatói szerződésben foglaltakra teljes körű felelősséget vállal, és mindenre kiterjedő felelősségbiztosítással rendelkezik – bár büszke arra, hogy ennek lehívására eddig nem került sor.

További információk a nexCAFÉ rendszerről és a NEXON outsourcing szolgáltatásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik