Belföld

Orbán Orbánt idézett, Márki-Zay vitázott vele

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A kormányfő Facebook-bejegyzése alá kommentelte be a miniszterelnök-jelölt, hogy nem a magyar nép a gyenge, hanem a kormány.

Orbán Viktor Facebook-oldalán idézett saját, a Békemenet előtt, a Kossuth téren mondott március 15-i beszédéből, amelyből most a békéről, szabadságról, egyetértésről szóló részt emelte ki. Szerinte a békéhez, szabadsághoz, egyetértéshez ugyanarra van szükség: erőre.

Gyenge nép nem kap békét, legfeljebb megkegyelmeznek neki. Gyenge nemzetnek nem jár a szabadság, legfeljebb hamisgulyás a barakkjába. Gyenge nép nem tud tető alá hozni semmilyen egyetértést, legfeljebb beletörődhet a sorsába. A béke, a szabadság és az egyetértés az erős népek jutalma. Övék a jólét, az önbizalom, a biztonság és a nyugodt élet. A szél mindig az erősek vitorláját dagasztja, az ő hajójuk mindig révbe ér, őket kedveli a szerencse, és ők mindig a talpukra esnek. (…) Erős országot akarunk, amely ugyan a természet törvényei szerint nem szakadhat ki a népek naprendszeréből, de mindig a saját tengelye körül forog, nem enged más bolygók vonzásának, és nem engedi, hogy idegen népek érdekei jelöljék ki a röppályáját. Ehhez erő kell, tekintélyt parancsoló erő. Ezt az erőt gyűjtjük, ezt az erős Magyarországot építjük évről évre, ezt tesszük tizenkét éve. (…) Nem térített el bennünket se árvíz, se migráció, se világjárvány, és azt akarjuk, hogy ne térítsen el ettől se a háború, se a baloldal április 3-án.”

Márki-Zay Péter hozzászólt Orbán Viktor bejegyzéséhez, akit arra figyelmeztetett, hogy nem a nép gyenge, hanem a kormány, Szerinte a kormányfő képtelen megoldani a megélhetési válságot, mert éppen ő okozta. Kommentjében előkerült az infláció és Putyin is. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje azt írta, a magyar nemzet már sokszor bizonyította erejét, azzal nincs gond.

Az a gond, hogy erős nemzetnek ma gyenge kormánya van. Gyenge, mert önző, a magánérdekeket a közérdek elé helyezte. Gyenge, mert szűk látókörű, ezért elszigetelődött a világban. Gyenge, mert felelőtlen, ezért elszabadultak az árak, egekben az államadósság. Ezeket a bajokat, miniszterelnök úr, nem a háború okozta. Itt voltak velünk a haverja, Putyin aljas agressziója előtt is. A baj éppen az, hogy a háború egy elszegényített, legyengített országot ért. Vagyis Ön itt a gyújtogató, ezért sem lehet Önre bízni a tűzoltást.
Ön Putyin embere – nekünk viszont a Nyugathoz kell tartoznunk, ehhez pedig kormányt kell váltanunk.
Ön nem tudja megoldani a megélhetési válságot – hiszen Ön okozta. Áremelés helyett bér- és nyugdíjemelésre van szükség, amit az új kormány meg is fog lépni.
Önnek már pénzt sem ad az EU – csak egy új kormány tudja hazahozni a magyaroknak járó, fejenként 1,5 millió forintos uniós támogatást. Csak így lábalhat ki az ország a megélhetési válságból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik