Belföld

Áramvásár: beindult a szezon

Körültekintéssel sokat spórolhatnak a kis-és középvállalkozások is

A világpiaci folyamatok és az áramfogyasztás regionális visszaesése miatt idén ősszel akár húsz százalékkal is olcsóbban köthetik le jövő évi villamosenergia-igényüket a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k), mint tavaly ilyenkor – állítja Lehőcz Balázs Gábor és Dr. Ugron Gáspár Gábor, az MVM Partner Energiakereskedelmi ZRt. két vezetője. A kkv-k érzik is a lehetőséget, ez a társaság ügyfélszolgálatának forgalmán is érződik.

Áramvásár: beindult a szezon 1

Az október és a november az áram szabadpiacán a következő évi szerződések megkötésének szezonja. Hogyan látják, milyen árakra számíthatnak az érdeklődők?

Úgy látjuk, hogy jövőre a villamos energia ára alacsonyabb lesz az ideinél. Ennek alapvetően az az oka, hogy az áram hat-, kilenc havi csúszással követi a fosszilis energiahordozók árát. Az olaj és a földgáz áresése nyomán most kedvező helyzet alakult ki a fogyasztók számára, de az árakat a gazdasági válság is lenyomta. Mivel sok helyen csökkent a termelés, az áram iránt is visszaesett a kereslet, s megszűnt az a korábbi állapot, amikor a balkáni régió „elszívta” a térségben termelt áramot. Most inkább kapacitástöbbletről kell beszámolnunk, vagyis a drágán termelő erőművek kiszorulnak a piacról.

Számszerűsíthetjük mindezt?

Hogy egy kkv milyen áron kap áramvásárlási ajánlatot, az nemcsak a világpiaci áramárak függvénye. Alapszabály, hogy annak tudunk jó árajánlatot készíteni, aki a legpontosabban határozza meg a saját termelési és fogyasztási szokásait. Ehhez természetesen minden segítséget megadunk a hozzánk forduló vállalkozásoknak. Optimális esetben húsz százalékkal is mérsékelheti éves villanyszámláját egy kkv az ideihez képest, tehát megéri ajánlatkérésekkel bombázni a villamosenergia-kereskedőket. Szeretném ugyanakkor leszögezni, hogy hosszú távon az árak feltehetően nem maradnak ilyen alacsony szinten. Nem is maradhatnak, mert most a drágábban termelő erőművi kapacitások egy része kiszorul a piacról, márpedig az ellátásbiztonság miatt adott esetben minden termelő egységre szükség lehet.

Érezhető az árak mérséklődésében az is, hogy a piacon megindult a verseny a kisebb fogyasztókért is?

A végfogyasztói piacon a korábbi tendencia az volt, hogy a meglévő áramszolgáltatóval évről évre automatikusan újraszerződtek az ügyfelek, s főleg a kkv-szektor vállalkozásai hoztak egyetlen ajánlat alapján döntést. Ez mostanra megváltozott; két-három ajánlat nélkül már aligha kötnek szerződést. Minél több ajánlatkérés érkezik a piacra, annál nagyobb lesz az árverseny a kereskedők között.

Mekkora árelőnyt érhet el egy kisvállalkozás, ha okosan választ kereskedőt?

Ez sok mindentől függ. Elsősorban azt szeretnénk, hogy a vállalatvezetők minél körültekintőbben döntsenek ebben a kérdésben. Nem kívánunk diszkontárakkal berobbanni a piacra, mert annak a szolgáltatás minősége látná kárát. Ám, hogy ne kerüljük meg a kérdést: egy átlagos ipari üzemben kilowattóránként akár másfél–két forintos árelőny is elképzelhető, és ehhez precízebb szolgáltatás, jobb fizetési feltételek is társulhatnak.

További információk

Ajánlott videó

Olvasói sztorik