Belföld

Olaszliszkán 15 éve is lincshangulat volt

Szögi Lajos meggyilkolásához hasonló bűncselekményt akadályoztak meg a rendőrök Olaszliszkán 1994-ben, s az akkori elkövetői kör szinte azonos volt a jelenlegi emberölési ügy vádlottaival - derült ki egy okirat ismertetésekor az olaszliszkai gyilkosság csütörtöki tárgyalásán, a Debreceni Ítélőtáblán.

Balla Lajos tanácsvezető bíró, a Borsod Abaúj-Zemplén Megyei Bíróságnak egy közlekedési bűncselekmény ügyében hozott ítéletét ismertetve felidézte: egy gépkocsi 1994-ben halálra gázolta a jelenlegi eljárásban harmad- és negyedrendű vádlottak, Sz. András és Sz. Gergő Roland húgát. Akkor a család – mint ahogy az Szögi Lajos esetében is történt – összetörte a gázoló autóját, az elkövetőt pedig a rendőrök mentették meg a lincseléstől.

Az olaszliszkai gyilkosság vádlottainak köre egy tanúvallomással összefüggésben további gyanúsítottakkal bővülhet. A hatodrendű vádlott, F. György korábban írásban rögzített vallomását ügyvédje csatolta a tárgyalási dokumentumokhoz. Ebben F. György további három személyt nevez meg a Szögi Lajos elleni bűncselekmény elkövetésével, akik jelenleg nincsenek a vádlottak között.

Az ügyben beterjesztett bizonyítási indítványokról csütörtök délután határoz a büntetőtanács.

Bocsánatot kért

A Debreceni Ítélőtáblán a tárgyaláson a fiatalkorú Sz. Gergő Roland vádlott a csütörtöki tárgyalás elején ügyvédi kérdésre közölte: bűnösnek vallja magát, a korábbi ítélet elleni fellebbezését visszavonja. Azt mondta: nagyon megbánta tettét, amiért megérdemli a méltó büntetést.

“Szégyellem magam azért, amit megcsináltam” – mondta, hozzátéve, hogy ezt nem lett volna szabad tennie. A vádlott bocsánatot kért az elhunyt családtagjaitól és a bíróságtól. Arra a kérdésre, hogy ezzel könnyített-e a lelkiismeretén, annyit mondott: megkönnyebült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik