Belföld

Vagyonvédő hivatalt csinálna a Fidesz

Kormányra kerülése esetén önálló hivatalt hoz létre a Fidesz az állami vagyon védelmére - erről Balsai István, a Fidesz elnöki stáb jogi igazgatóságának vezetője beszélt a Magyar Hírlapnak.

A lap csütörtöki számában megjelent interjúban az országgyűlési képviselő arra a kérdésre, hogy ez olyan lenne-e, mint Lengyelországban a korrupcióellenes hivatal, azt mondta: igen, valami hasonló.

Balsai István – akit a kormányváltás után a Fidesz szerint szükségessé váló törvényes elszámoltatás jogi előkészítésével bízott meg Orbán Viktor pártelnök – arról is beszélt, hogy álláspontja szerint a közvélemény csak akkor nyugszik meg, ha felderítik a panamákat és a különféle korrupciós ügyeket. Hangsúlyozta: az erre a célra létrehozott bizottság és a majdan megalakuló kormány nem képes igazságot szolgáltatni, csak annyit tehet, hogy a megfelelő jogi fórum elé tereli az ügyeket és a felelősöket.

Arra a kérdésre, hogy a bizottság mennyiben támaszkodik majd az Állami Számvevőszék vizsgálataira és jelentéseire, azt mondta: amennyire csak lehet, ezek alapos és tárgyilagos dokumentumok, sokuk felér egy konkrét bűnvádi jelentéssel.

A Fidesz azon gondolkodik, hogy miként lehetne nagyobb hatáskört és ehhez illő felhatalmazásokat, jogosultságokat adni az ÁSZ-nak a jövőben. Hangsúlyozta: nemcsak vizsgálódni akarnak, hanem “visszaszerezni az elsíbolt vagyonelemeket, illetve megváltoztatni a kincstárra előnytelen szerződéseket”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik