Belföld

Kész a Fővám tér

Átadták a budapesti Fővám téri aluljárót és a 2-es villamos ottani új megállóját pénteken; az aluljáró, amelynek építése a 4-es metró kivitelezésének felszíni munkálataihoz kapcsolódott, másfél év alatt készült el.

Demszky Gábor főpolgármester az eseményen elmondta: az aluljáró és a villamosmegálló építésével egy időben felújították a Fővám téri aluljárón is keresztülfutó villamospálya egy részét 440 méteren, 700 millió forint értékben. Az 1200 négyzetméter alapterületű gyalogos-aluljáró kivitelezése 1,7 milliárd forintba került.

A szombattól birtokba vehető aluljáróból, amelynek egy lejárata vezet majd a 4-es metróhoz, négy helyen lehet feljutni a felszínre; négy lépcsősor, két mozgólépcső és két lift biztosítja a közlekedést.

Klados Gusztáv, a DBR Metró projektigazgatója úgy véli, a korábbinál tágasabb és jobb megvilágítással bíró aluljáró biztonságosabb lesz. Hozzátette: az aluljárót éjszakánként lezárják, azt csak addig lehet majd használni, ameddig a metró jár.

Kész a Fővám tér 1A Fővám téri peron megépítése és a sínek felújítása révén szintén szombattól ismét teljes vonalon (Vágóhíd – Jászai Mari tér) közlekedik a 2-es villamos – közölte a főpolgármester, jelezve: a csúcsidőszakban újra jár majd a 2A jelzésű villamos is a Boráros tér és a Jászai Mari tér között.
A 4-es metró építésével kapcsolatban Demszky Gábor elmondta, hogy a beruházás 60 százalékban kész, és a Fővárosi Közgyűléstől felhatalmazást kapott arra: tárgyaljon a kormánnyal, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel és Brüsszellel arról, hogy a második ütem is megkapja a kohéziós alap támogatását.

A metróépítéshez kapcsolódóan hétfőn átadtak a Kálvin téren egy forgalmi sávot az Astoria felé haladó autósoknak, továbbá befejeződött a Vámház körút teljes felújítása is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik