Belföld

II. HR a gyakorlatban konferencia

November 18-án második konferenciáját rendezi meg a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetsége (SZTMSZ). A budapesti rendezvény természetesen foglalkozik a gazdasági válság munkaerőpiacra gyakorolt hatásaival, de idén először HR OSCAR díjakat is kiosztanak három kategóriában.

II. HR a gyakorlatban konferencia 1

Egyes gazdasági elemzők szerint kifelé halad a világ a gazdasági válságból, a legtöbben azonban még mindig úgy látják, a legnehezebb időszak előttünk van, Magyarország 2010-ben kerül a gödör aljára. Az idei év jelentősebb konferenciáinak témái közül sem hiányozhatott az okok kutatása, a felelősök keresése.

Kevesebb szó esett azonban arról, hogy a maga területén ki hogyan vészelheti át nagyobb eséllyel a krízist. Igaz ez a humánterületre is, ezért tűnik izgalmasnak a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének (SZTMSZ) rendezvénye, amelyen ráadásul hagyományteremtő szándékkal három kategóriában HR OSCAR díjakat is kiosztanak.

Alternatív utak, kreatív változtatások

Amint azt a konferencia címe (HR a gyakorlatban – Sokféle kihívás, számtalan megoldás!) is mutatja, a program összeállítói nem próbálták fejüket a homokba dugni, de a hangsúlyt nem a válság megfejtésére helyezték, hanem gyakorlatiasabb megközelítést alkalmaztak tematikájuk és az előadók kiválasztásakor. Úgy látják, hogy a munkaerőpiac valamennyi szereplője számára az a legfontosabb most, ha alternatív utakról és megoldási javaslatokról hallhatnak. A kétségkívül nehéz helyzetben lévő ágazat mindkét oldalán, a munkaadók és a munkavállalók között is vannak olyanok, akik képesek előnyös és kreatív változtatásokkal javítani, olykor fordítani a helyzetükön. Rájuk kevesebb figyelem irányul, de nem árt időnként őket a fókuszba helyezni, ezáltal példát mutatni azoknak, akik nem képesek maguk megoldást találni.

A konferencián részt vevő szakemberek, cégek HR vezetői, munkaerő-kölcsönző, -közvetítő, valamint vezetőkiválasztó cégek képviselői, illetve a közszféra jelen lévő szereplői olyan témákról beszélgetnek, amelyek a sikeresebb működést segítik elő. Olyan foglalkoztatási formákról (outplacement, távmunka) hallhatnak részletesebben, amelyeket eddig csak megtűrtek a munkaerőpiacon, semhogy preferáltak volna. Cégek túlélését és fejlődését segíti az is, ha tisztában vannak azzal, milyen eszközökkel tarthatják meg kulcsembereiket.

Visszatérő téma, de talán mindennél aktuálisabb, hogy milyen tesztek és kiválasztási módszerek segítik a humánszakemberek, a személyzeti tanácsadók, végső soron pedig a cégvezetők döntését a megfelelő szakemberek alkalmazása előtt.

Az SZTMSZ konferenciája nem hagyja figyelmen kívül az elmúlt időszak jogszabályi változásait (pl. cafeteria) sem, így nagy érdeklődésre számíthatnak az e témák köré szervezett programok is.

A konferencia programjának csúcspontja minden bizonnyal a HR OSCAR díjak átadása lesz. Idén először ugyanis kiderül, hogy az országosan elismert szakemberekből álló öttagú zsűri kinek ítéli a 2009 legjobb HR témájú diplomamunkájának járó címet, melyik az év legjobb HR csapata, illetve az is, ki bizonyult a legjobb válságkezelő szakembernek. A HR OSCAR díjakra 2009. november 10-ig lehet pályázni.

További információ a konferenciáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik