Belföld

Szlovák-magyar híd épül

Kedden Balázs Péter magyar és Miroslav Lajcak szlovák külügyminiszter elhelyezi az Ipoly felett átívelő ráróspusztai új közúti híd alapkövét. A hidat egy év múlva adják át.

Az Ipoly vízhozama alig éri el azt a szintet, ami már a folyó besorolást jelenti a patak helyett, szárazabb nyarakon a legtöbb helyen csak térdig ér a víz. Ráróspusztán az egykori háromlyukú, klasszicista kőhíd a XVIII. század végén épült és az ártér felett is átvezetett. Az új híd hossza is a tavaszi áradásokra számítva több mint 75 méter lesz – áll a Külügyminisztérium közleményében.

Az Ipolyon a második világháború végéig 47 híd ívelt át, a visszavonuló német csapatok azonban 1944 decemberében valamennyit felrobbantották. A háború után csak a balassagyarmati és a letkési közúti, valamint a szobi vasúti híd épült meg, illetve elkészült a teljesen új bussai (Busince) vasúti híd.

“A ráróspusztai beruházás nyolc évi előkészítő munka után jutott el az alapkőletételig” – tájékoztatta az MTI-t Serfőző András, az Ipolyhidak Újjáépítéséért Szakbizottság magyar társelnöke. A tender kiírása már megtörtént, a híd európai uniós támogatásával épülhet meg. A kivitelezés teljes költsége – beleértve a határ két oldalán megvalósítandó új útszakaszokat és a ráróspusztai körforgalmat is – egymilliárd forint körül lesz.

Serfőző András az MTI kérdésére elmondta, hogy szlovák kérésre épül meg elsőként éppen a ráróspusztai híd, mert a túloldali Alsósztregova (Dolné Stregova) a térség idegenforgalmában igen jelentős szerepet játszik, elsősorban termálvizű strandjának köszönhetően, de Madách Imre emlékmúzeumát is sokan – elsősorban magyarok – keresik fel a család ősi kastélyában.

Az új híd kétsávos lesz, mellette járda és külön kerékpárút is épül. A befejezés határideje 2010 november 30.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik