Belföld

Elkészült a kilencedik roma freskó

Roma festőművészek kilenc freskója készült el ez év novemberéig a Borsod megyei Bódvalenkén - adta hírül a település önkormányzata az MTI Önkormányzati Sajtószolgálatának (ÖS) honlapján.

A művek egytől egyig a kortárs roma művészet kivételes alkotásai, egyebek mellett Ferkovics József, Horváth János, Kökény Róbert, Kunhegyesi Ferenc és Váradi Gábor munkái. A képek elkészültével a faluban létrejött a magyarországi roma festészet egyedülálló, a jövőben tovább bővülő szabadtéri tárlata, amely folyamatosan nyitva áll a borsodi községbe látogató érdeklődők előtt.

Mint arról az FN.hu is beszámolt: az ország egyik leghátrányosabb helyzetű, mélyszegénységgel sújtott faluja így próbál “lábra állni, megmutatni, hogy kis segítséggel, de saját erejéből ki akar, és ki tud törni a nyomorúságból”.

A freskófalu megfogalmazása szerint Európában egyedülálló közösségi művészeti alkotás jön létre az elképzelés megvalósításával. A falu házainak falát egy miskolci festőművész, Horváth János vezetésével freskókkal ékesítik. A freskók a cigányok életét, legendáit, álmait, bánatát és vágyait jelenítik meg.

A projekt első fázisában jó néhány ház falainak megfestését tűzték ki célul, emellett a kisközségben a legszükségesebb infrastrukturális beruházásokat (vízelvezetés, a házak és a falu rendbetétele), egy kisvendéglő, egy kis camping, valamint egy kézművesház létrehozását tervezik.

A projekt későbbi fázisaiban tovább folytatják a freskók készítését, más – nem csak Magyarországon élő – roma festőművészek meghívásával. Az Aggteleki Nemzeti Parkkal együttműködve megnyitják a falut körülvevő rendkívül értékes lápot is a turisták számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik